Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam pytanko. Od około 20 lat zajmuję sie amatorsko akwarystyką ale dopiero od roku pyszczakami(w międzyczasie hodowałem paletki,muszlowce,naskalniaki,szczelinowce itd..) i mam pytanko co do redukcji obsady w moim akwarium,standartowym 120x40x50. Zamierzam przebudować troche zbiornik bo dawny wystrój juz mi sie nie podoba i przy okazji chcę zmienić obsadę. Posiadam 4 szt. Demasoni ok 5 cm niestety nie potrafie określić płci,pyszczaki lombardzkie 2 samce 2 samice i dwa maluchy którym udało sie przetrwać w kamieniach,zebry 3 dorosłe i jednego malucha który też przeżył cudem w kamieniach i ma juz ze 3 cm,4 szt maingano , 5 szt cyrtocara moorii 3 glonojady i przypadkowo 2 kiryśniki bo urosły za duże i miały zbyt malo miejsca u siostry w akwarium tak więc jak widać dziwna mieszanka. Pytanie moje; jakie ryby zostawić ,których sie pozbyć ,jakie ewentualnie dokupić? Zależało by mi aby zostawić demasonki ale czy z nimi może żyć jeszcze któryś gatunek który posiadam?

Opublikowano

No rzeczywiście niezły mix. Moja rada co do redukcji jest następująca, możesz zostawić demasoni i dokupić jeszcze młodych i zrobić 1 gatunkowe, akwa było by rewelacja, a opcja 2 to oddać wszystko i na nowo zrobić fajną obsadę, wszystko od początku.

Opublikowano

jeśli chcesz zostawić demasonki, to je zostaw a co do dodania nowych ryb, ciekaw jestem jak w takim akwarium współżyły by z auratusem.

Opublikowano

A co myślicie o tym jak bym dokupił jeszcze ze cztery demasoni i zostawił te lombardzkie które mam a reszty się pozbył?

Opublikowano

z lombardami będziesz miał problemy jak podrosną.... za małe akwarium

ja bym doszedł do 8 demasoni + jakiś inny gatunek (nie wiem jakie masz preferencje), niestety żaden z posiadanych

Opublikowano

Zrobię tak: zostawię napewno demasoni ponieważ bardzo mi sie podobają dokupię jeszcze ze cztery sztuki i będę myślał co by jeszcze ewentualnie za gatunek do nich dołożyć. Muszą być to pysie które będą mi się podobały tak jak demasoni :wink: Dlatego pytałem o lombardzkie bo też mi się bardzo podobają i nawet zdziwiłem się że w takim zamieszaniu jakie mam obecnie w akwarium udało im się rozmnożyć

Opublikowano

udało im się rozmnożyć, bo w tej zupie rybnej którą masz (bez obrazy... poprostu w/g mnie koszmarnie dobrana ilość ryb i gatunki) podjęły jedyne możliwe działanie jakim jest reprodukcja :P

... sytuacja w zbiorniku gdzie jeden samiec na pewno nie widział drugiego przysłanianego przez kilkanaście innych ryb zaoowocowała brakiem agresji :wink:

jednak czy taka sytuacja osiągnięta takim kosztem jest tego warta? wątpię :wink:

Opublikowano
A może wszystko wywalić i zakupić tropheusy....?? :?: :?
Nie, to nie projekt Tanganika :mrgreen: promowanie innych biotopów poza malawi jest działaniem na szkodę zakonu :wink: