Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam wlasnie ten 2-4 mm. a chcialem wymienic go na zwykly piach rzeczny tylko zastanawiam sie czy jest jakikolwiek sens bo z wymiana zwiru na piach pojda pewnie jeszcze kamienie itp. itd.

moja niewiedza zwiazana jest z tym ze nigdy nie posiadalem akwa ktory mial piaszczyste dno a co za tym idzie niewiem jak beda sie pyski zachowywaly czy aby owa zmiana bedzie zmiana na lepsze.

Opublikowano

wszystko ma swoje wady i zalety: dno z drobnej frakcji inaczej się odmula (w moim odczcuciu nie jest takie wygodne w obsłudze jak żwirowe) więcej nieczystości pływa Ci w toni (szczególnie jeżeli masz dużo skał w akwa blokujących swobodny obieg wody). Jeżeli Ci nie pasuje obecny wystrój to go zmień i potem obserwuj efekty. Wróżenie jakie zmiany w zachowaniu ryb zajdą po wymianie podłoża jest trochę bezcelowe i 100% przewidzenie raczej niemożliwe do przeprowadzenia.

Opublikowano

piasek ? - mam i ja :mrgreen:

podczas przesiadki na 450 l wsypalem ok 10 cm piasku na dno i w bardzo krotkim czasie mialem 2 wielkie doly wykopane przez saulosi :wink: jeden subaniec uparl sie na zakopanie grzalki i co chwile ja podnosze...ale on wytrwala bestia i chyba nie zrezygnuje :lol:

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odswieze troche temat :)

Pisaliscie gdzies o piasku budowlanym (kwarcowym). Jak kupie w obojetnie jakim sklepie budowlanym taki piasek to bedzie sie nadawal do akwarium ? Czy jest jakis specjalny, wybrany ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dodam pytanie od siebie : byłem chyba we wszystkich marketach budowlanych w okolicy i piasku tam nie widziałem, oni go pod ladą mają ? czy źle szukam ? pytam z ciekawości, ponieważ dzisiaj podjechałem na plażę do Chałup :D i 4 wiaderka piasku przytachałem, z czego 2 już wypłukałem :) Myślę że będzie o.k. bo nie jest jasny tylko taki naturalny i nie był bardzo zabrudzony.

Opublikowano

obojetnie jaki. dla twojej wygody nie kupuj o drobnej frakcji bo taki wiruje dlugo w wodzie i ciezko ma osiasc w akwa.

kazdy piasek jest dobry, byle nie taki ktory jest u mnie w sasiedztwie Zakladow Chemicznych..mianowice ma domieszki pokarbidowe i smierdzi. wiec dla pewnosci kupilem piasek na zwirowni za 5 zl za ho ho ho ho, jeszcze mam 2 wiadra w piwnicy :mrgreen:

mirkot: piach z plazy idealny za free, a budowlany to w castoramie za grosze :wink:

Opublikowano

Hmmm, zdecydowanie piasek. Jeszcze na razie mam budowlany, za kilka dni wymienię na bazaltowy - operacja bez wylewania wody i odłowu ryb - to dopiero będzie mroczny klimat (im ciemniejszy tym lepiej wyglądają kolory ryb). Ale jak w temacie - tylko piasek, przy dobrej cyrkulacji nic się nie zbiera na dnie.