Skocz do zawartości

Natlenianie wody w akwarium...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 120l akwa chodzi zew. ex700 i wew. turbo500. Turbo 500 zawsze z przystawką do natleniania wody ale jak zobaczyłem że w 90% waszych akwa nie ma żadnych "bąbelków" to zamknąłem dopływ tlenu do mechanika na noc... rano jeden yellow padł a reszta 4szt. łapała cały czas tlen z nad tafli i były bardzo osłabione dopiero jak zacząłem natleniać wodę sytuacja się ustabilizowała a teraz wieczorkiem już wszystko ok oszołomy pływają jak dawniej zaraz pora karmienia:]

Słyszałem opinie że wystarczy odpowiedni ruch wody (prawda/fałsz?) że by było bez "bąbelków"

Opublikowano

1. eksperymentujemy wtedy kiedy możemy dopilnować akwarium.

2. wyłaczyłeś bąbelki a dałeś coś w zamian - jakiś ruch tafli

3. kwestia natlenienia wody to nie tylko same bąbelki, wiele czynników (chociażby NO2) zmniejsza zawartość tlenu w wodzie i/lub jego przyswajalność

4. da się bez bąbelków, ale przy małej powierzchni tafli i małej objętości wody w akwariu, tak jak u Ciebie konieczny jest intensywny ruch. Czyli np. skierowanie wylotu mechanika na powierzchnie wody do uzyskania tzw "pralki"

Opublikowano

Właśnie prowadzę testy z deszczownią. Dałem ją pod wodę ale wylot skierowałem do góry co daje spory ruch wody, czy wystarczający? zobaczę jutro w dzień

(testkoloru:])

Opublikowano
jezeli wew miesza ci tafle wody to wystarczy w zupelnosci :D

To nie takie proste bo jak go ustawie na tafle wody to nieczystości będą zalegać na dnie. w tygodniu montuje filtr narurowy może to rozwiąże problem

Opublikowano

Nigdy nie stosuje wewnętrznych więc pralki nie mam nie stosuje też dyfuzora czy deszczowni. U mnie bąbelki są nieodzowne, ruchy wieczka skrzelowego jednoznacznie wskazują że rybom brakuje tlenu gdy wyłączę bąbelki. Sama duża powierzchnia nie wystarczy, dotyczy to zarówno dna 150x50, 180x80 jak i 200x60. Osobiście niewinne bąbelki lepiej mi się podobają niż saturator w akwa ale wybór zawsze zależy od konkretnej osoby. IMHO bąbelki są ładne ;) więc poco mam kombinować kupuje cichy natleniacz i go uruchamiam i nie martwię się tym czy mam odpowiedni czy nieodpowiedni ruch powietrza.

Opublikowano

Joker - to prawda, że jak użyjesz filtra wew jako natleniacza, straci na tym cyrkulacja wody. Dlatego użyj kubełka. Deszczownia jest jedną z opcji i wystarczy, jesli ją dobrze ustawisz. Ja odszedłem od deszczowni i teraz mam skierowany sam wylot kubełka na taflę, co powoduje spory ruch wody i jest przy okazji mniej widoczne, niż deszczownia :wink: