malawi20008 Posted February 2, 2009 #1 Posted February 2, 2009 Witam wszystkich, Dzisiaj zdarzyła dziwna rzecz w moim akwarium, mianowicie samiec yellowka miał tarło z samicą salousi :? ... ? Czy ktoś miał podobny przypadek i jak postąpić dalej czy takiego samca z tą orientacją wyeliminować, czy to tylko przejściowe zachowanie ? Dodam, że samiec ma około 6 miesięcy i jest w składzie z 5 innymi yellowkami, gdzie na pewno są 3 samice...A jeżeli chodzi o salousi to jest 1 samiec i 4 samice...Od razu napisze, że wszystkie parametry w normie w akwa 240litrow...
czester_ Posted February 2, 2009 #2 Posted February 2, 2009 Nie chce podwazac tego co widziales ale jak dokladnie wygladalo to tarlo?
yaro Posted February 2, 2009 #3 Posted February 2, 2009 mi również to nie pasi a całe to "tarło" to mogło być stroszenie piórek w walce o hierarchię
malawi20008 Posted February 2, 2009 Author #4 Posted February 2, 2009 Niestety panowie, ale to było na 100% tarło,przebiegało identycznie jak tarło samca salousi z inną samicą salousi, które niedawno się zresztą też odbyło, z tym że to z udziałem yellowka trwało dłużej i samica na pewno inkubuje ikre...Aż boje się pomyśleć co z tego będzie...
yaro Posted February 3, 2009 #5 Posted February 3, 2009 nie ma co się bać :/ po prostu odłowić samicę, potem udokumentować toto zjawisko, jak masz chęć poczekać jak wyrosną - znów udokumentować toto zjawisko i niestety albo niech sobie żyja takie bastardziki w osobnym baniaczku (sam jestem ciekaw jak taka ryba może wyglądać) albo niestety unicestwić to potomstwo.
malawi20008 Posted February 3, 2009 Author #6 Posted February 3, 2009 A ten samiec yellowka też chyba do końca zdrowy nie jest, skoro od dłuższego czasu zalecał się do samicy salousi, a do samic swojego gatunku nawet nie próbował startować...
yaro Posted February 3, 2009 #7 Posted February 3, 2009 moze się umówili że się zamienią partnerami? jak bym miał takie klocki w akwarium to bym je chyba wszystkie eksterminował.
mutra Posted February 3, 2009 #8 Posted February 3, 2009 a ja bymj dorzucił papuzią i kilka neonek i poczekał co wyjdzie
malawi20008 Posted February 3, 2009 Author #9 Posted February 3, 2009 podjąłem decyzje, że wypad robią z akwa ten dziwny yellow i ta w sumie,... też dziwna samica salousi ...
greghor Posted February 3, 2009 #10 Posted February 3, 2009 Mógłbyś chociaż dac fotę obu rybek do galerii zanim zrobisz im ten wypad? To bardzo ciekawa kwestia i wielu chciałoby pewnie choc na zdjęciu zobaczyc jak wyglądają rybki uprawiające tak nieobyczajny proceder
Recommended Posts