Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poza tym bezpieczeństwo , te pompy są zacilane napięciem 12V , więc nawet jak je uszkodzisz , nic Ci się nie stanie:)
ale cała reszta w akwa na 220 :mrgreen:
Opublikowano

Daj znać co wybrałes i jak sie spisuje...

Ja u siebie mam inny problem. Jak chce uzyskać ruch wody na niskiej wysokości to piasek mi się podrywa z dna i na przykład przemieszcza z jednej na drugą stonę...

U mnie przy 200cm i 70cm H 2x3000L/h miesza mi idealnie całą wodę. Jedna wyżej i z lewej na prawą a druga niżej i z drugiej strony. Jednak ten niżej ostatnio nie chodzi bo mi piasek przemieszcza...

Muszę to sobie jednak wszystko przemyśleć....

Ale wspomniane 10k L/h to chyba delikatna przesada ;]

Opublikowano

Ale wspomniane 10k L/h to chyba delikatna przesada ;]

W akwarium 130x60x60 chodzą u znajomego dwie Tunze 6100 sterowane Profiluxem i wcale nie szarpie rybami:)

Jest ładny prąd wody i cały detrytus pięknie leci do komina :D

Opublikowano

Ale to pewnie morszyzna... Bo przy piaseczku to miałby raczej błotko...

Proszę napiszcie coś więcej, o waszych doświadczeniach czy sztuczkach jak sobie poradzić z tym problemem.

Opublikowano

Kurcze, Daniel, zabiłeś mi klina teraz... a już byłem zdecydowany na chińszczyznę :D

Teraz się głęboko zastanawiam nad czymś lepszym.

Tunze 6100 na razie poza zasięgiem ze względu na cenę! Zastanawiam się jeszcze nad Tunze 6085, z tym że też ponad 500PLN, a jak dobrze zrozumiałem, to musiał bym mieć dwie :shock: czyli znów ponad 1000 :evil:

Jeżeli miał bym kupić coś ok 8000l/h to wystarczy jedna czy lepiej np. dwie słabsze po dwóch stronach akwa?

Tak się zastanawiam jednak dalej nad chińskimi, za 200 zł mam 2x po 5000l/h - w końcu to tylko śmigiełko i silnik :wink:

Daniejl, nie napisałeś jeszcze o Koraliach, tak zastanawiam się jeszcze nad 2 x Koralia 4 lub 1 x Koralia 5? Jak one się mają w stosunku do Tunze?

Opublikowano
Ale to pewnie morszyzna... Bo przy piaseczku to miałby raczej błotko...

Ależ , jak najbardziej przy piaseczku i to o wiele drobniejszym niż zwykle stosujemy :D

Sztuka właśnie polega na tym aby tak ustawić pompy , aby zbierały gówienka a nie podnosiły piasku:)

Mnie zajęło to tydzień :mrgreen:

Opublikowano
Sztuka właśnie polega na tym aby tak ustawić pompy , aby zbierały gówienka a nie podnosiły piasku:)

Mnie zajęło to tydzień :mrgreen:

u mnie właśnie mijają trzy i dalej mam kupke gówna na środku akwarium i piasek wymyty do styropianu na boku :roll:
Opublikowano

Hehe mutra dokładnie o tym mówie ;D

Pająk: lepiej mieć 2 pompy.... większe możliwości

Ostatnio bawiłem się wężykiem. Podłączyłem go do pompy i próbowałem jakoś inaczej pokierować strumień. Rybką się podobało i to nawet bardzo. Pływały w nurcie i fajnie było... tyle, że z prawej strony akwa mam goły steropian a po środku kopiec kościuszki....

Opublikowano

ja już wszystko przestawiałem, jeden filtr tu drugi tam. na jedną sciane na drugą sciane . Wężykiem rozprowadzić na skały itp. AT203 jest za silny - bez rozdzielenia strumienia na 2 albo na 3 nie ma mowy o prawidłowej cyrkulacji jeżeli masz tyle skał co u mnie - syf stoi w przeciwległej części.

Opublikowano

Podpinam się z pytankiem.

Witam!

Co sądzicie o pompie cyrkulacyjnej Marea 2400 jako wspomaganie cyrkulacji w akwa. Na jakiej odległości widać ruch wody który ona robi? Jak widzicie zastosowanie jej, jako pomoc dla mechanika 2000L/h w akwa 500L? Cena zakupu jest b.dobra, pobiera 5W, więc pytam czy warto zawracać sobie głowę. Może lepiej kupić JVP 102 - 12W, 5000l/h ?