Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mutra dzieki na Ciebie zawsze mozna liczyc :)

Ja zakupilem taki nawoz http://www.allegro.pl/item576847980_naw ... start.html

wiec sklad jest prawie identyczny a glonow jak nie bylo tak nie ma <placze> :( leje go ok 20ml na tydzien po podmiance wody. Moze troche za malo?? Dolewam od okolo 3-4 tygodni. Moze to troche za krotko zeby glony zaczely rosnac??

W koncu chcialbym miec pieknie porosniete "plecy" akwa...

Dodam ze nawet na anubiasach glonow nie widac, choc ostatnio troche brazowych sie pojawila na dolnych lisciach ale to minimalnie przy samym polaczeniu ladygi z lisciem.

Opublikowano

tylko pytanie ile czego tam jest??? To pewnie symfonia z dodatkiem K2so4+ może jeszcze coś (pewnie KNO3). Nie wiadomo ile to ma żelaza.Nie wiadomo ile ma miedzi (im mniej tym lepiej dla glonów) W składzie nie ma fosforu a dodatek azotu przy naszych rybach jest niepotrzebny. Po 3-4 tygodniach powienieś mieć rezultaty. Na Twoim miejscu przede wszystkim lałbym nawóz codziennie. Kup sobie fosforan potasu: na stronie którą podałem jest dostępny (przy okazji możesz kupić symfonie wzmacnianą żelazem- kosztuje 3,40 więc to żaden koszt skoro i tak trzeba zapłacić za przesyłkę) Jak już bedziesz miał oba specyfiki to rozrób w destylowanej wodzie (po 500ml) i wlewaj po 1 ml/50l wody w akwarium Symfoni, i po 0,5 ml/50 K2PO4 CODZIENNIE. Jeżeli pojawi się zakwit wody to odstawiasz nawozy i czekasz aż minie. Jeżeli po tygodniu nie pojawiają się zaczątki glonów to podwajasz dawkowanie

Opublikowano

Ja stosuje symfonie wzbogaconą chelatem żelaza i siarczanem potasu i dodatkowo fosforan potasu jako źródło fosforu. http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/pokaz_produkt.php?idprod=4

Tani i dobry środek. Paczuszka z linka wystarcza na 500ml. Do akwarium (280 l wody netto) wlewam 4ml dziennie czyli jak łatwo policzyć wystarcza na 4 miesiące.

Przed chwilą złożyłem zamówienie, właśnie przyszło potwierdzenie, zobaczymy jak to "cudo" zadziała :) , wielkie dzięki @mutra za pomoc

Opublikowano

Mutra, fota z twojej galerii, oraz kompozycja pewnego izraelczyka inspirują mnie.

U mnie z kranu płynie: KH: 22 a GH:25, ph 8.

W czerwcu postawię hydroponikę. Jeśli jednak okaże się prawdą, że hydroponika "zasysa" NO3 oraz wszystkie składniki odżywcze, to nie będzie w moim akwa rósł ani jeden porost, ani jeden glon. Wówczas stosowanie Symfonii wpłynie jedynie na jeszcze szybszy wzrost roślin w doniczce, a zatem nie będę miał szans na zielone glony. Czy to rozumowanie jest prawidłowe?

Opublikowano

"...Problemem może być to, że nawóz którego używasz nie jest przystosowany do wody zasadowej i w momencie wlania do akwarium tworzą się kompleksy niedostępne dla glonów i roślin, lub też zmniejsza się ich przyswajalność na tyle że dla glonów nie wystarcza"

Jakie nawożenie proponujesz więc dla wody KG 22, GH 25, ph 8?

Opublikowano

Ja stosuje symfonie wzbogaconą chelatem żelaza i siarczanem potasu i dodatkowo fosforan potasu jako źródło fosforu. http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/pokaz_produkt.php?idprod=4

Tani i dobry środek. Paczuszka z linka wystarcza na 500ml. Do akwarium (280 l wody netto) wlewam 4ml dziennie czyli jak łatwo policzyć wystarcza na 4 miesiące.

Przed chwilą złożyłem zamówienie, właśnie przyszło potwierdzenie, zobaczymy jak to "cudo" zadziała :) , wielkie dzięki @mutra za pomoc

Podczas składania zamówienia pomyliłem wartość za przesyłkę, dostałem informację o korekcie ( podałem za dużą kwotę za przesyłkę :? )... sprzedawca jak najbardziej godny polecenia - poprawił mnie, dostałem następującą wiadomość:

Żle Pan przesyłkę dobrał, proszę wpłacić tylko ...... zł (wysyłka listem ekonomicznym poleconym)

To się nazywa podejście do klienta !!!

Opublikowano

Pozwólcie ,że i ja przedstawię receptę na glony.W moim przypadku ,zbiornik ma nie wiele ponad miesiąc. Wystartował na własnym produkcie przemiany materii :D ,dzięki temu uzyskałem wysokie poziomy nh4 no2 i no3 ostanie przez ok 2 tyg były poza skalą . Do tego zbiornik stoi w pokoju południowym , gdzie w ciągu całego dnia zbędne jest sztuczne oświetlenie :) , a przez ok. 3-4 jest eksponowany światłem słonecznym .Efekty tego są na fotkach po niżej:

Poza tym co dziennie pojawiają się nowe kolonie stopniowo zajmując :mrgreen: wszystkie skały

post-8160-14695712085416_thumb.jpg

post-8160-14695712086595_thumb.jpg

post-8160-14695712087125_thumb.jpg

Opublikowano

doolga: standardowo symfonią z linka w tym poście, prawdopodbnie będziesz musiał tylko stosować wyższe dawki ze względu na twardość wody. Zacznij od zalecanego dawkowania i ewentualnie zwiększaj jeżeli nie będzie efektów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W czerwcu postawię hydroponikę. Jeśli jednak okaże się prawdą, że hydroponika "zasysa" NO3 oraz wszystkie składniki odżywcze, to nie będzie w moim akwa rósł ani jeden porost, ani jeden glon. Wówczas stosowanie Symfonii wpłynie jedynie na jeszcze szybszy wzrost roślin w doniczce, a zatem nie będę miał szans na zielone glony. Czy to rozumowanie jest prawidłowe?

dopiero teraz zauważyłem tego posta. Wydaje mi się że wszystko zależy od tego jak wydajna będzie ta hydroponika. Zawsze można dobrać dawkę nawozu tak, że rośliny w hydroponice nie zeżrą wszytkiego. Co prawda glony bedą rosły gorzej niż bez hydroponiki ale nie jest wcale powiedziane że ich nie będzie.

W międzyczasie poczyniłem (a w sumie potwierdziłem) obserwację: W moim akwarium wysoki poziom fosforu faworyzuje glony brunatne: Po obniżeniu dawkowania zielone zdecydowanie ruszyły do przodu. Za kilka tygodni zwiększe fosfor i zobaczymy co się stanie.