Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie bo się w tych gatunkach za bardzo nie orientuje :wink: . Zastanawiam się nad kupnem tego Copadichromisa Virginalis(najbardiej mi się podoba). W najnowszym cenniku Tan mal jest Copadichromis virginalis gold 5-6cm i Copadichromis virginalis yellow crest Nkanda 6-7cm, ten drugi jest trochę tańszy, ale nie o to chodzi, czym te dwa gatunki się różnią, czy oba pasują do mojego akwarium i pozostałych ryb i którego lepiej wziąść?? :wink:

Opublikowano

Lepiej wziąć golda bo tak na prawdę tylko tej ryby możemy być pewni czym jest ( pływa u Marsa i nie rośnie duża ) ... czym jest yellow crest ... nie mam ryby o tej nazwie w moich książkach i albumach, grzebiąc jednak w necie znalazłem rożne nazwy ryby takiej jak copadichromis ilesi ( również mającej w swoich składnikach yellow crest ) domniemam że to właśnie jakaś odmiana barwna ilesi lub standardowe ilesi ( występuje na obszarze całego jeziora ), gdyż copadi o tej nazwie nie występuje w cenniku Tan Malu. Ryby są do siebie podobne ( IMHO gold jest bardziej wyraźny i ładniejszy ) ale ilesi rośnie 2x większy wiec to jak najbardziej przemawia za tym abyś nabył golda.

Opublikowano

Dostałem właśnie od Tan mal odpowiedź w sprawie tych Copadichromisów, że to są dwie różne odmiany i dorastają do takich samych rozmiarów(minimalne akwarium to 300l). Więc chyba wezme tego C. Virginalis Yellow Crest Nkanda i zobacze co z niego wyrośnie, zawsze to coś innego :wink:

Opublikowano

Jeśli to ilesi to nie będzie to dobre bo to inne jest dwa razy większe ;) ale kto nie ryzykuje ten nie ma ;) ze swojej strony też bardzo mnie ciekawi co kryje się pod ta komercyjną nazwą ;) kupuj jeśli tak postanowiłeś a ja czekam no fotki, gdy ryby się wybarwią łatwo ustalimy co to za stwór ;)

Opublikowano

Jednak wybór 3 gatunku do mojego akwarium się trochę skomplikował bo moja rodzina chciałaby ryby z ładnymi samicami i najlepiej żółte :wink: . Wiem, że wśród non mbuny nie ma takiego gatunku(z ładnymi samicami) i będe musiał wziąść jakąś mbunę. Po przeczytaniu artykułu na serwisie najlepszy byłby Labidochromis Caeruleus (najbardziej podoba się rodzinie). Ogólnie nie chciałbym żeby ten jeden gatunek zdominował mi non mbune, wolałbym żeby byl w ich cieniu i trzymał się skał. A może jest jakiś lepiej pasujący gatunek? Może coś mniej spotykanego? Ryby będe kupował F1 żeby były dobrej jakości :wink:

Opublikowano

W 450-tec to właśnie terytorializm może być problemem a raczej agresja z tym związana, najistotniejsze jest aby ryba która wybierzesz nie miała silnych samic ... imho yellow to najlepsze rozwiązanie

Opublikowano

Witam kolegów. Od trzech lat łącze yellowki z nie mbuną. Zaczołem od dodania do nich S. fryeri po jakims czasie doszły Protomelas taeniolatusa i Fossorochromis rostratus. Zaczynałem od 400l obecnie 600l.

Żywienie takiej obsady nie jest zbyt kłopotliwe ale podawanie pokarmów dla roślinożerców szkodziło S. fryeri a spore porcje ochotki mogą śmiertelnie saszkodziś yellowkom.

Jeśłi chodzi o zachowanie takiej obsady to samce caeruleusa siedzą w swoich szczelinach i ryby pozostałych gatunków ich nie interesuja. Protomelas dominyje w zbiorniku i w czasie tarła zajmuje 80% akwa. S. fryeri tylkow czasie tarła jest zadziorny. A rostratusy są za duże.

Uważam że "oklepane" yellowki (koniecznie dobrej jakości) to idealna ryba do połączenia ze spokojną nie mbuną.

Opublikowano

Po przeczytaniu artykułów i opisów też mi się właśnie wydawało, że będzie pasował, a będzie to też trochę inne, bo mało osób decyduje się na L. Caeruleus(dobrej jakości) w większych akwariach :wink: . Zastanawiam się jeszcze nad saulosi zamiast yellowka, ale nie wiem...