zbycho Opublikowano 29 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2009 To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie wszystkich ! Mam pytanie z cyklu "młody i głupi" . Mianowicie : który filtr kubełkowy polecacie jako biologiczny do 240 litrów -Eheim Professionel 2224 + Media czy -EHEIM ECCO 2236 + MEDIA Cena obu kubełków jest zbliżona , a wnętrza i tak wyrzucę i wypełnię ceramiką . Za odpowiedzi z góry dziękuję , a jeżeli był już taki temat to wybaczcie i dajcie linka . zbyszek
yaro Opublikowano 29 Stycznia 2009 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Cena obu kubełków jest zbliżona , a wnętrza i tak wyrzucę i wypełnię ceramiką . nie miałem tych filtrów ale ehejm nie wsadza cienkiej ceramiki do środka
zbycho Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor #3 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Cena obu kubełków jest zbliżona , a wnętrza i tak wyrzucę i wypełnię ceramiką . nie miałem tych filtrów ale ehejm nie wsadza cienkiej ceramiki do środka Chodziło mi oto że wyjmę wszystkie koszyczki i gąbki , dokupię substratu (lub innej ceramiki) do tego który jest na wyposażeniu nowego filtra i wypełnię nim ( i tylko nim ) kubeł po brzegi .
mutra Opublikowano 29 Stycznia 2009 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2009 w sumie ciężko powiedzieć, dużo się nie różnią (0,2 litra pojemności, 4W mocy i 100l przepływu) Jeżeli różnica nie przekracza 40zł to weź profesionala
zbycho Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor #5 Opublikowano 29 Stycznia 2009 w sumie ciężko powiedzieć, dużo się nie różnią (0,2 litra pojemności, 4W mocy i 100l przepływu) Jeżeli różnica nie przekracza 40zł to weź profesionala Mniejszy przepływ chyba nie powinien tutaj być wadą , to ba być biologiczny. ECCO jakoś nie przyjęły się u nas , chciałbym poznać przyczynę . Ecco jest polecany do 300 litrów a profesional do 250 litrów , a cena podobna ... . Co w ecco jest słabsze ? Jakość ?
mutra Opublikowano 29 Stycznia 2009 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2009 ecco są z wyglądu archaiczne, nie są tak funkcjonalne (nie mają z tego co pamiętam aqua stopu) kwadratowe kubły są bardziej ustawne.
jaca00 Opublikowano 29 Stycznia 2009 #7 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jak masz kase to zainwestuj w eheima 2228 ,bedziesz miał nad filtrację , pyśki sie nie pogniewaja .Poza tym wieksze złoże biologiczne
Joker Opublikowano 29 Stycznia 2009 #8 Opublikowano 29 Stycznia 2009 A dlaczego akurat ta firma? Z tego co pamiętam (dzisiaj je oglądałem) to mają pojemność filtra ok 5l a pojemność wkładu ponad 3l to słabo jak na biologa IHMO
zbycho Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor #9 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jak masz kase to zainwestuj w eheima 2228 ,bedziesz miał nad filtrację , pyśki sie nie pogniewaja .Poza tym wieksze złoże biologiczne Akwa ma 240 litrów a to ma być drugi kubełek , będą mieć nad filtrację . A dlaczego akurat ta firma? Bo wszyscy mówią że ta jest najlepsza .
czester_ Opublikowano 29 Stycznia 2009 #10 Opublikowano 29 Stycznia 2009 ecco miał problemy z tą rączką która służył również za włącznik. Zdarzało się to łamać itp i może dlatego się nei przyjęło.
Rekomendowane odpowiedzi