Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No z rubin redem geograficznie się nie da ;) … z fire fish też nie, ale coś tam skomponuje.

IMHO tylko przy 5 gatunkach nie ma sensu żeby aż dwa stanowiły Aulonocary.

Aulonocara fire fish lub rubin red około 12 – 14 sztuk ( myślę że z 3 samcami się uda choć trudno by było o utrzymanie ich w takiej równowadze aby wszystkie były tak samo wybarwione ) docelowo 3 na 5.

Sciaenochromis fryeri fajnie by było z dwoma samcami ale szczerze w to wątpię raczej zostanie jeden samczyk kup albo dorosły harem ( o ile inne ryby będą dość duże ) albo grupkę 6-8 podrostków. Docelowo raczej 1 na 2-3.

Cyrtocara morrii denerwował mnie jej garb tłuszczowy i nie przepadałem za nią … póki nie obejrzałem na żywo, ten kolorek jest superasty, rybka inna i co rzadkie u non-mbuna ładne zarówno samce jak i samice dałbym tego 6-8 szt. docelowo jednego samca na 3 samice choć z rozróżnieniem nie będzie łatwo jeśli samce nie zdecydują się pozabijać niech pływa wszystkie 8.

Copadichromis borleyi Mbenji lub Mara Point te piękne żółte samce uzupełnią braki w tym zakresie … popularny Kadango jednak wpada w kolor ceglasty i nie będzie tak świecił jak te dwie odmiany ( dostępne w sprzedaży ) docelowo 3 ( z czasem pewno 1 lub 2 w pełni wybarwione ) na 5-6 a wiec zakup 12-14 ryb byłby rozsądny.

Protomelas fenestratus Taiwan Reef docelowo 3 na 5 a więc na początek 12 szt, jeden z nielicznych mięsożernych protomelasów i śliczna ryba.

Jeśli nie one to wszystkożerny Protomelas spilonotus tanzania docelowo 3 na 5 a więc na początek 12 szt.

Wszystkie ryby są dostępne i raczej tańsze niż droższe. Oczywiście ilość ryb w poszczególnych gatunkach może wyjść różnie w najgorszym przypadku jednosamcowo u wszystkich. Jednak warto IMHO zainwestować i choć spróbować wielosamcowo. W najgorszym wypadku zostanie ci trochę ponad 30 ryb i wtedy albo jeszcze z 1 gatunek. Gdyby choć u części zostało wielosamcowo to zostawiłbym te 5 gatunków.

Skomentuj i możemy jeszcze pokombinować ;) bo moje oczy to nie Twoje oczy. Przy non – Mbuna musisz obejrzeć dużo fotek bo ryby często są skrajnie inne na żywo. Nie zniechęcaj się wiec po jednej fotce

Opublikowano

Hari bardzo ci dziękuje za tak szczegółowy opis :)

Teraz muszę poświęcic trochę czasu na dokładne zgłębienie tematu. Jak bedę miał jeszcze jakieś pytania to na pewno się odezwę.

Jeszcze raz dziękuje