Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam! mam w przygotowaniu baniak 150x50x50 w środek nawrzucam dużo filitu, mam zakupiony filtr zewn.-unimax 500 firmy aquael( wiadro 24l Moc: 36 W

Wydajność: 1500 l/h

jako wewnęczny planuję filtr weipro.proszę poradżcie mi jaki będzie wystarczający: WEIPRO TC-1000 23W 1200l/h ,WEIPRO TC-1500 25W 1400l/h , WEIPRO TC-2500 30W 2000l/h czy jeszcze większy???, jak rozmieścić wyloty strumienia ???

Opublikowano

Ten 2000l/h będzie dobry.

Co do rozmieszczenia strumienia to zależy... w każdym akwa kamienie są inaczej dlatego nie da się konkretnie powiedzieć. Przykeisz go tam gdzie będzie na nie miejsce, a ustawienie wylotu to metoda prób i błędów. Jak za dużo syfu będzie zostawać tzn że wypada zmienić kierunek i kąt.

Opublikowano

thnx :) przy okazji jeszcze jedno- posiadam dwie grzałki 1-sza 200w druga 300w-czy to będzie dobre rozwiązanie? (myślę rozmieścić je krańcowo po obu stronach akwa)

Opublikowano
thnx :) przy okazji jeszcze jedno- posiadam dwie grzałki 1-sza 200w druga 300w-czy to będzie dobre rozwiązanie? (myślę rozmieścić je krańcowo po obu stronach akwa)

miałem tak samo i zdawało to egzamin tylko ze ja miałem 200 i 100w na twoim miejscu został bym przy jednej grzałce tej 300w w zupełności wystarczy.

Opublikowano

ok. dzięki tak spróbuję. :wink:

korzystając z okazji jeszcze jedno: w związku z planem położenia dużej ilości kamieni mam zamiar na dno akwa położyć 1cm-metrowy styropian- czy jest to dobre posunięcie, czy nie będzie on szkodził pysiakom???????

Opublikowano

Co do wewnętrznego - minimum tego z przepływem 2000l. Dużo zależy od wystroju, ale taka moc już spokojnie będzie dawać radę. Mam grzałkę 300W i jest ok, nie zapala się często. Dwie grzałki 300 i 200 to dużo. Również jestem za zostawieniem tylko 300.

Opublikowano

ok, ale szłyszałem także o tym iż w większych baniakach należy trzymać 2 grzałki ze względów bezpieczeństwa- jedna padnie druga działa- no wiecie jak z samolotem-jeden silnik składa wymówienie to dolatujemy na drugim :wink: ????????

Opublikowano

jesli nei bedziesz mial akwa gdzies przy oknie co by wiatr zimny ciagna ani nic z tych rzeczy to nawet bezx grzalki bedziesz mial ponad 24 stopnie bynajmniej u mnie tak jest wiec sie nie przejmuj jak cos sie jednej stanie to pyski nie padna