kamilp Opublikowano 2 Listopada 2012 #151 Opublikowano 2 Listopada 2012 Chciałbym zmienić pompę bo mam chyba za małą, co byście polecali-zbiornik 450l+ sump coś w granicach 60l na oko.
firefighter1 Opublikowano 7 Listopada 2012 #153 Opublikowano 7 Listopada 2012 Chciałem Was koledzy przeprosić gdyż to moja sprawka iż kamilp męczy pytaniami, szukał pomocy na innym forum i doradziłem, że tu znajdzie fachową pomoc oczywiście wcześniej miał przejrzeć wszystkie filmy makoka na YT. Ja sumpa jeszcze nie stawiałem, ale nie wiem czy można znaleźć gdzieś indziej tak skondensowaną wiedzę w pigułce po polsku. To tyle słowem uznania, celem rekompensaty Waszej cierpliwości . Pozdrawiam.
domorak74 Opublikowano 29 Stycznia 2013 #154 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam Mam pytanie odnośnie komina.Chcę zastosować naczynia połączone i rurę U trochę zmodyfikowaną podobno nie łapie powietrza po stopie i rusza bez odpowietrzania.Z drugiego naczynia wielkości bocznej ściany akwarium stworzyć komin z przelewem i powrotem Alternatywa by nie ciąć i nie wiercić zbiornika.Pompa zamontowana przy sumpie rury pionowo do góry z obu stron Od strony sumpa odwrócone U z poziomym smokiem na dnie druga do akwa.tak aby pompa stała z wodą po zaniku prądu. Czy to ma szanse działać? https://picasaweb.google.com/116828519590374069671/29Stycznia201302?authuser=0&feat=directlink
mariuszduch Opublikowano 15 Lutego 2013 #155 Opublikowano 15 Lutego 2013 Jeśli mogę coś poradzić.Bądź bardzo ostrożny z tym patentem rurkowym. Większość użytkowników tego ustrojstwa zapewnia że samo startuje po zaniku napięcia.Miałem dwa takie wynalazki i kilkanaście razy zalałem mieszkanie Co mogę doradzić, overflow box.Działa na takiej samej zasadzie ale jest o wiele bardziej bezpieczne. Mam takie własnego projektu i wykonania i od roku nawet ani razu nie odpowietrzałem
deep100 Opublikowano 3 Marca 2013 #156 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam a co powiecie o takiej pompie http://www.lfp.com.pl/typy/dom_ogrod,efekta mam ją zastosowaną w centralnym ogrzewaniu zalety ekonomiczna cicha płynna regulacja mocy zabezpieczenie przed zatarciem łatwość czyszczenia wady cena w porównaniu do omnigena
nabe Opublikowano 3 Marca 2013 #157 Opublikowano 3 Marca 2013 Nadaje się równie dobrze jak każda inna typu C.O. ?
yarx Opublikowano 4 Marca 2013 #158 Opublikowano 4 Marca 2013 Ewentualnie możesz rozważyć jeszcze Grundfos Alpha2 i jej odpowiednik LFP Experia. Podobne jeżeli chodzi o parametry, cenę i zużycie energii.
nikej Opublikowano 4 Marca 2013 #159 Opublikowano 4 Marca 2013 Witam Jestem na etapie budowy zbiornika komin sump... zastosowałem pompę c.o. o wydajności 55 l/min na III biegu i jest problem pompa na III biegu ze stoperem w dłoni ma wydajności ok 20 l /min teraz zastanawiam się czym to może być spowodowane. średnica wew rury na której pracuje pompa to 18 mm zastosowałem zawór zwrotny taki miedziany ze sprężynką i zastanawiam się czy to on mi nie robi zamieszania Zdaję sobie sprawę że będą jakieś straty w wydajności na średnicy i wysokości podnoszenia ale chyba nie aż takie... wysokość do podniesienia wody to niecałe 1,5 m wg tabeli wydajność przy wysokości 1,5 m na III biegu powinna być ok 2,5m3/h czyli ok 42 l / min jeżeli weźmiemy straty pod uwagę to liczyłem się z tym że może być ok 35 l / min ale nie 20l Co o tym sądzicie?
nikej Opublikowano 4 Marca 2013 #160 Opublikowano 4 Marca 2013 Tak to wygląda mniej więcej taka moja rzeźba
Rekomendowane odpowiedzi