esku Opublikowano 4 Marca 2013 #161 Opublikowano 4 Marca 2013 Z tego co mi się wydaje masz na pp zgrzewanych 25 a to nie powinno tak ograniczyć przepływu. U mnie na 20 hulało ledwo co, ale na 25 jest już w porządku. Nie wiem jakiej średnicy jest ten zaworek zwrotny. PS. Na wylocie masz fajne cudo, Mógłbyś zapodać jakiś link zakupowy do tego
marek_z_81 Opublikowano 4 Marca 2013 #162 Opublikowano 4 Marca 2013 PS. Na wylocie masz fajne cudo, Mógłbyś zapodać jakiś link zakupowy do tego Jako, że kolega nie odpisuje to pozwolę sobie odpisać za niego. W sklepach z morszczyzną jest wiele takich bajerów, np: http://erybka.pl/search.php?node=6&counter=2 http://allegro.pl/listing/listing.php?string=loc+line
nikej Opublikowano 4 Marca 2013 #163 Opublikowano 4 Marca 2013 Tak to jest PP zgrzewane 25 mm Jeżeli chodzi o wylot to też jest PP zrobione przeze mnie z kształtek Trójnik, dwie kątowe 90 st, dwie kątowe 45 st i trochę rury PP 25mm A na końcu dwie końcówki z gwintem wewnętrznym 3/4" tak żeby można było wkręcić ZESTAW WYLOTOWY LOC-LINE 3/4". http://allegro.pl/zestaw-wylotowy-loc-line-3-4-made-in-usa-i3058915797.html Jeżeli chodzi o zawór zwrotny, też jest na gwincie 3/4" ale wydaje mi się zakres ruchu samej membrany jest mały ale takie zawory są stosowane powszechnie Fotki wylotu i zaworu zwrotnego
nikej Opublikowano 5 Marca 2013 #164 Opublikowano 5 Marca 2013 No nie mówcie że nie macie żadnych uwag No cóż zostaje mi tylko wywalić zwrotniaka i zrobić tak jak koledzy na forum pisali że w razie awarii zasilania układ będzie się zapowietrzał górną dyszą . Pompa na szczęście jest nisko więc ona się nie zapowietrzy.
esku Opublikowano 5 Marca 2013 #165 Opublikowano 5 Marca 2013 Moja rada - wykręć zaworek, wkręć mufkę i sprawdź jaki przepływ będzie w tedy. Może się okażę że faktycznie rurki pp aż tak gdzieś dławią. Może źle coś skleiłeś/ za długo przetrzymałeś zgrzewarkę i łącząc elementy jakiś kołnierz się zrobił na którym w tym momencie jest zwężka. Jakię ryby będziesz trzymał w akwa? Dyskowce? Coś z pielęgniczek? Czarne wody? Raczej nie pyśki z malawi Inaczej byś nie montował filtr RO zaraz przy akwa.
nikej Opublikowano 5 Marca 2013 #166 Opublikowano 5 Marca 2013 Moja pasja to dyskowce. Ale to później w planie. Właśnie po to RO. Na razie mam ochotę pobawić się roślinami. Zrobić coś ciekawego co będzie oko cieszyć Właśnie sprowadzam z Krakowa rury kory dębu korkowego i do nich chcę stworzyć aranż
devro Opublikowano 24 Marca 2013 #167 Opublikowano 24 Marca 2013 Witam ! Drodzy koledzy mam mały problem z moim sumpem. Sump składa się z 4 komór, w pierwszej komorze mam same gąbki w grugiej grys koralowy i ceramika w trzeciej troszkę keramzytu a w czwartej pompe. Mój problem polega na tym że muszę dokleić kawałek szybki między komorą 1 a 2 bo robi się większe "ciśnienie" na gąbkach niż na 2 komorze a mam przelew dolny i woda mi się czasami także górą przelewa. I moje pytanie : 1. czy mogę to zrobić po wyłączeniu pompy(w akwarium jeszcze chodzi atman 203) i swobodnie dokleić tą szybkę ? 2. jeśli tak to ile mam czasu na schnięcie silikonu żeby pompę znowu uruchomić? 3. czym to odtłuścić przed sklejeniem ? Szybkę mam już dociętą a silikon kupiłem w castoramie i pisze na nim : SOUDAL Silikon do Akwariów i rybki narysowane . p.s. możliwe że wybrałem zły dział na zadanie tego pytania, ale nie wiedziałem gdzie to umieścić Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.
yaro Opublikowano 24 Marca 2013 #168 Opublikowano 24 Marca 2013 dać gąbkę z większą przepuszczalnością wody - dasz wyżej szybkę to raczej i tak w końcu się przeleje albo mniej gąbki aby woda szybciej przelewała się,
devro Opublikowano 24 Marca 2013 #169 Opublikowano 24 Marca 2013 Jedni mówią że do pierwszej komory lepsze będą gąbki a zaś inni że wata np. sery i człowiek nie wie co wybrać ??
yaro Opublikowano 24 Marca 2013 #170 Opublikowano 24 Marca 2013 wszystko dobre - byle by woda nadążała przepływać.
Rekomendowane odpowiedzi