Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sump o wymiarach 100x40x40 z czterema przegrodami wkłady z waty, gąbki o dwóch rozmiarach struktury i keramzyt. trzy przegrody zapakowane od dołu do góry wkładem ostatni wolny dla pompy. Stan wody 1/2 sumpa więc nie ma szans na przelanie się.

Zdjęcie zrobię gdy będę czyscił sumpa, jest obudowany w szafce i dostanie sie do środka stanowi pewien problem.

Opublikowano

czyli w praktyce wykorzystujesz polowe materialu filtracyjnego. No i wlasnie chocby z takiego wazgledu zdecydowanie wole przegrody gora dol

Opublikowano

Popieram pfpp, choc sam mam przegrody "prawo-lewo" a raczej wlasnie dlatego.

Moj sump jest wysoki a waski, bojac sie zbyt duzego spietrzenia wody zdecydowalem sie ( po konsultacjach zreszta z TheWaldem, ktory mi go kleil ) ze puszcze wode bokami. Ogolnie calosc sie sprawdza i nie narzekam zbytnio, ale istotnie da sie zauwazyc nierownomierne zanieczyszczenie wkladow.

Opublikowano

Jeżeli to nie jest Twój zbiornik radzę wybrać sprzęt , który sprzedaje jakis duzy dystrybutor - np. AquaMedic . Radze omijac firmy , które zasadniczo nie mają serwisu np. Deltec , Tunze czy AquaBee - zepsuje się ... klient będzie miał sluszne pretensje ,że zamiast wymienic duperołke kupujesz nową pompę .

Emma, czy zdazylo Ci sie cos reklamowac w firmie Tunze AquarienTechnik GmbH? Wymieniasz ja jako firme, ktora 'zasadniczo nie ma serwisu', a zwyczajnie nie wiesz jak wyglada serwis Tunze. Nie wazne czy zakupilas pompe w Zimbabwe, Azerbejdzanie czy Polsce, uszkodzony produkt powinien trafic do centrali Tunze i z bomby (w przypadku pompy) jest wymieniany na nowy! Barzo mnie cieszy, ze taka firma jak Tunze nie zdecyowala sie na lokalne serwisy. Bo jesli pompe warta w detalu 500EUR mialby 'naprawiac' pan Zdzisiu, to ja dziekuje, wole wydac 100 zł na kuriera i zawiesc sprzet do Niemiec do producenta.

Jesli chozi o firme Deltec i jej pompy, to mam zasadnicze pytanie: ile widzialas w zyciu zepsutych, uszkodzonych pomp tej firmy (nie mowie o przypadku, w ktorym ktos wzial mlotek). Te pompy chodza od 10 lat i to na wodzie morskiej i nic, ale to nic im nie jest, w dodatku glosnosc ich pracy mozna porownac do odglosow lotu muszki owocowki.

I z autopsji wiem ze klienci, ktorzy wydaja 50000PLN na akwarium narzekaja na glosnosc pracy pompy takich firm jak AquaMedic i z rdoscia wydaja 1000PLN wiecej na pompe Delteca czy Tunze.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiem, że wątek niezbyt "świeży", ale zapytam z ciekawości, bo zainteresowały mnie ostatnio niektóre zagadnienia...

Od jakich parametrów zależy wysokość lustra wody w akwa z kominem? A głównie - o ile wyżej jest poziom wody od krawędzi grzebienia?

Decydując się na sump w działającym akwarium,

można się zastanowić na tym:

1. http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=5432

2. http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=1665

Tylko zastanawiam się, skąd taka duża różnica w cenie, tym

bardziej, że urządzenie nr. 1 wygląda na bardziej skomplikowane.

W każdym razie można coś takiego zbudować samodzielnie,

jeśli budowa komina nie wchodzi w grę z różnych przyczyn.

milc

Jeśli chodzi o inne nurtujące mnie kwestie, to w przypadku pierwszego pokazanegu powyżej urządzenia, jeśli by zgodnie z opisem podłączyć je do sumpa, to czy nie jest to pompa, która zwyczajnie wypompuje wodę z akwa? (oczywiście do poziomu z którego pobiera wodę)

Natomiast drugie urządzenie poza ceną... :roll:

Czy w momencie awarii zasilania i wyłączenia pompy powrotnej z sumpa nie zapowietrzy się przelew i po ponownym włączeniu pompy na dole nie nastąpi przelanie akwa? No bo rewizji tam nie ma... (przy założeniu że zapowietrzony układ się nie odpowietrzy sam i że jest więcej wody w ukladzie niż może pomieścić samo akwa)

ciekawią mnie te zagadnienia, chociaż jeszcze (do drugiej połowy 2008) sumpa nie buduję...

Opublikowano
Od jakich parametrów zależy wysokość lustra wody w akwa z kominem? A głównie - o ile wyżej jest poziom wody od krawędzi grzebienia?

poziom wody regulujemy wysokościa mocowania grzebienia i wielkością - tzn szerokościa grzebienia bo logiczne ze im grzebień wiekszy tym bedzie możliwy większy przepływ przez niego.

Natomiast jak wszystko jest już zmontowane to jedynie co bedzie miało wpływ na poziom lustra wody to przepływ jaki daje pompa główna tzn im wiekszy przepływ tym poziom wody większy bo woda sie musi przy grzebieniu "spietrzyć" aby w danej ilości mogła prze niego przejść - w tekscie ekspoloatacji dochodzi jeszcze innyczynnik tzn ilośc brudu jaki sie na grzebieniu zbiera :wink: bo im więcej syfu tym poziom wody wzrasta.

Co co produktów w/w to 1 wydaje mi się w sumpie całkiem nieprzydatna bo nawet opisane jest jako skimmer i niezbyt widzę jej zastosowanie natomiast 2 to bardziej rozwiązanie "zastepcze" kiedy akwa już chodzi i chcemy rozwinąc filtracje - przy robieniu czegoś od nowa i budowy tradycyjnego układu z kominem przelewowym i sumpem to urządzenie nie jest do nieczego potrzebne.

Opublikowano
...natomiast 2 to bardziej rozwiązanie "zastepcze" kiedy akwa już chodzi i chcemy rozwinąc filtracje - przy robieniu czegoś od nowa i budowy tradycyjnego układu z kominem przelewowym i sumpem to urządzenie nie jest do nieczego potrzebne.

tak, zgadzam się, ale w momencie potrzeby zastosowania właśnie rozwiązania "zastępczego", zamiast wiercenia dziur w akwa, jakie są ryzyka użytkowania... o to pytam

Opublikowano

No i warto dodać że filtracja sumpem z kominem, czy pudełkiem przelewowym nie może się zapowietrzyć. Jeśli uruchomimy pompe, to ta po chwili zacznie nam przelewać wode przez grzebień, skad ta grawitacyjnie popłynioe do sumpa.

Jełśi zaś chodzi o robienie układu w którym jest więcej wody niż jest w stanie pomieścić akwarium, to jest to proszeni się o kłopoty. Właśnie dla tego ja mam przegrody góra dół. W razie zatkania odpływu i rewizji (scenariusz raczej niemożliwy) pompa wypompuje mi tylko wodę z komory pompy, która bez problemów miesci się w akwarium. Jeśli awaria nastapi w drugą stronę, tj. stanie pompa, to w sumpie jest tyle miejsca by przyjąć wode spiętrzoną w akwarium, i znajdującą się w kominie.

Kot.