Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie taki :

http://www.aquario.pl/akcesoria-akwarystyczne/2174-worek-na-media-filtracyjne-uchwyt.html

Wymiary : średnica 15 cm , długość 20 cm.

Klaruje wodę elegancko. Wada jest taka, że przy polimerach trzeba czyścić dość często, ale woda kryształ. Można założyć o większych oczkach 300, 400, 800 mikronów. Mnie to nie przeszkadza. Jak jest zatkany to przy karmieniu wymieniam ( są dwa w zestawie ).

• 1 rok później...
Opublikowano

cześć

Nie chce zakładać kolejnego tematu. Jestem w trakcie uruchamiania nowego akwarium 500l (200x50x50) i mam problem z prawidłowym rozrysowaniem sumpa. Szkło do niego już mam czyli akwa 128l (80x40x40), z informacji: komin 30x15x45(h)cm, dolot 25mm, spust i rewizja 32mm, stała podmiana wody (3 korpusy narurowe tj. dwa wstępne i węglowy) plus spust do kanalizy. Planuję pompę Aqua Nova N-RMC 4000 z regulacją. W akwarium zakładam, że spiętrzenie wody na grzebieniu będzie max 3cm, czyli mamy ok. 30l wody, w rurach ze 2 litry i w kominie z 8l. W razie problemów spust i rewizję podciągnę bliżej powierzchni wody w akwarium. Wstępnie rozrysowałem projekt sumpa, który powinien zgromadzić nadwyżkę wody około 32litrów - reszta i tak poleci do kanalizacji.

Zobaczcie proszę czy dobrze rozrysowałem przegrody oraz poziom spustu w sumpie?

myLHRTO.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem wszystko rozrysowałeś dobrze.

Rozważ jeszcze dwie kwestie.

1/ robisz stałą podmianę wody więc zapewne znasz doskonale parametry wody we Wrocku a szczególnie pH i NO3 ale też nie wiem jakie rybcie planujesz do tych 500l.

2/ Ta pompa Aqua Nova to jest chińska  Jebao DCT4000 robiona dla nich więc jakość kultura pracy i parametry doskonale tu znane.  Ceny także. Nie wiem czy w sumpie wykorzystasz jej funkcje jak np feed ? będziesz wyłączał na 10 min przy karmieniu?

Bo jeśli nie to weż pod uwagę też chińską Grech CTP-4800  co prawda nie ma tej dyskoteki z wyświetlaniem na sterowniku ale kosztuje 160zł z kosztem przesyłki w 6 dni z Niemiec.

Sprawdzone fakty - sika 4800-5000l/h i pobiera 34W  ma regulację i można zmniejszać płynnie przepływ do 1500l/h - wtedy pobiera 30,5W  . Ma te same funkcje i zabezpieczenia co Jebao oraz miękki start czego nie wiem czy ma ta Aqua Nova

tu masz zdjęcie jak wygląda komora wirnika

20161102_071457.jpg

Jest bardzo cicha choć nie powiem że niesłyszalna - jak przyłożyć ucho do pompy to słychać jak szumi te 5000l/h.:D.

Ujeli mnie technicznie te Grech-y :D kulturą pracy choć wygląda pompa kobylasto jak ktoś już tak nazwał choć wymiary ma mniejsze niż te Jebao ale ma nie tylko wirnik ślimakowy ale także jak spojrzysz cała komora wirnika jest ślimakowa a to oznacza że ktoś kto to projektował nie poszedł na najniższy koszt formy wtryskowej tylko na sprawność i kulturę pracy.

Tu masz aukcję za 40,94$ z przesyłką do Polski.

https://www.aliexpress.com/item/2015-New-1Pcs-Frequency-Conversion-CTP-4800-Filter-Pump-Energy-Saving-Eco-Water-Pump-For-Aquarium/32373033253.html?spm=2114.01010208.3.11.VJuTpV&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10091_10090_10088_422_10089,searchweb201603_1&btsid=5a6f30a8-b077-4e2a-bf2b-121e200b2853

A tak praktyczne w realu próby jej pracy w wannie

Opublikowano

Wygląda dobrze, szczególnie przy tej cenie. To Twoje zamówienie gość ma w komentarzach? Dwie rzeczy są dla mnie zastanawiające, dużo niższa cena niż u innych, oraz pobór mocy o którym napisałeś. Po skręceniu rzeczywiście nie spada pobór prądu? Teoretycznie 30W, na maksa 35W, a po stłumieniu o 2/3 nadal 30W?

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, TMK napisał:

Wygląda dobrze, szczególnie przy tej cenie. To Twoje zamówienie gość ma w komentarzach? Dwie rzeczy są dla mnie zastanawiające, dużo niższa cena niż u innych, oraz pobór mocy o którym napisałeś. Po skręceniu rzeczywiście nie spada pobór prądu? Teoretycznie 30W, na maksa 35W, a po stłumieniu o 2/3 nadal 30W?

Gdzie - co jakie komentarze - ? nic nie wiem. Jestem tylko na liście tych co kupili.

Gość nazywa się Fan-jin Hu  i pisze do mnie już drugi mail a nie wiem czy chłop czy baba.

Po testach pompy dałem mu/jej po 5* za wszystko bo po raz pierwszy czas oczekiwania na towar 6dni, pompa daje więcej niż inni obiecują, ale to duża chińska firma handlowa a nie producent , ale chody już sobie u nich wyrobiłem. pytają co mi jeszcze potrzeba - może takie tło 220x75cm?:D

Pompa nie jest DC a AC z konwersją sinusoidy więc na prawdę jest ECO i oszczędza ok 60% energii co widać po realnych parametrach i jest bezpośrednio pod 220-240V więc rozumiem skąd te 34W ale i zamiast 4500l/h ja uzyskuję 5000l/h. bo u nas jest 230V.

Pompa nie ma elektronicznej regulacji  jej przepływu tylko ma te niebieskie pokrętło którym dławisz okno na wlocie wody do pompy czyli taki zwykły nie szczelny zawór - więc moc się niemal nie zmienia ale przepływ bardzo więc stale pobiera ok 30-35W ale to i tak mistrzostwo świata w oszczędzaniu energii.

Możesz kupić taką 3000l/h i moc tylko 10W i ja im wierzę że tak będzie z 12W i 3500l/h

Czas na zakupu dewizowe nie jest korzystny zawsze pod koniec roku $ up. PLN down

Jakbyś kupował to najpierw napisz do nich - może speszjal discount :D bo 2 $ dają każdemu.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.11.2016 o 10:28, deccorativo napisał:

Gdzie - co jakie komentarze - ? nic nie wiem. Jestem tylko na liście tych co kupili.

Chodziło mi o ocenę transakcji, była jedna na pięć gwiazdek z Polski. Z ali w tym roku mam więcej zakupów niż z allegro, jakoś łatwiej dogadać się z majfrendami. Ten ma od razu podpięty kupon za 2$, a prawdopodobnie 11.11 w dzień singla mogą trafić się jakieś okazji. Dużym powodzeniem ta pompa cieszy się u Niemczech, choć ceny mają wyższe np na amazonie. Sama pompa fajna, policzę sobie tylko czy po dwóch latach różnica w prądzie nie zje różnicy w cenie. Dzięki za namiar i szczególnie za sprawdzenie projektu sumpa. W weekend chyba będę miał wiertło 45mm, później zostaną szybki do wklejenia. Dam znać jak uruchomię nową filtrację.

-------------------

Jeszcze jedno, wiem że zawracam.... Sump z 3 komorami będzie lepszy od pierwotnego projektu czy nie kombinować i kleić jak wcześniej narysowałem?

0CLnh7C.jpg

Edytowane przez TMK
dodany drugi projekt
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ten projekt lepszy bo prostrzy. Filtrować będą oba. Zrzut wody do kanalizy nie sklejaj tylko uszczelnij, bedziesz mógł wyregulować wysokość wody.

Ciekawa ta pompka. Muszę się jej przyjrzeć. @deccorativomógłbyś zmierzyć jaki ma przepływ na wysokość ok 190cm, wiem że wysoko i angażująco ale wierzę w Twoją rzetelność. Dzięki z góry.

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie sprawdzę bo ją dawno sprzedałem i nawet nie pamiętam komu.

Raczej już się tym pompom nie przyjżysz  bo ich na ali nie ma takich tanich od Niemca a ostatnią Grech CTP6000 kupił @spiochu   teraz są z drogim transportem prosto z Chin więc nie warto nawet sprawdzać póki nie pojawią się znowu z Niemiec.

Ale od dawna się zastanawiam dlaczego nikt w sumpie nie wpadł na pomysł "powieszenia na mocnym sznurku":)  nad wodą by pompa dópy nie zamoczyła takiej pompy IBO Beta 25/60 - 180

3956_1.jpg.bbe0479b31fdcd63446c95ce8bd687c1.jpg

w takiej konfiguracji sumpowej:D zaznaczam że ja nie mam sumpa by sprawdzić ale gwarantuję ci ciszę bezgłośną   za 244 zł i na podnoszeniu o 2m:D

0CLnh7C.jpg.94a0ce517eb381c4285799791821c24f.jpg

pozostają niestety tylko dwa najwyższe biegi  - na I biegu realnie podnosi tylko na 1m.

II bieg   - real sik ok 2000l/h za  33W

III bieg -  real sik ok 2700l/h za - tu max 45 W

wszystko wynika z tych wykresów

http://www.dambat.pl/upload/beta-instrukcja-obslugi-pompy-beta_e12.pdf

Edytowane przez deccorativo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.