Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jeśli uzupełnisz cyrkulatorem obieg i nie będziesz miał murkowego gruzowiska skał to tak

no właśnie mam taki spory murek dolomitowy, ale w nim nic się nie osadza z racji ciągle kopiących ryb które wypluwają kupy w toń, ale niestety one zatrzymują się na dnie w kupce jakieś 15-20cm od wlotu mechanika Weipro TC 3500 którego to wlot jest jakieś 5cm nad dnem, brakuje mu podmuchu

Opublikowano

największy problem że nie mam komina. Będę musiał robić restart z tym że zanim silikon wyschnie to ryby będą musiały jakieś kilka dni koczować w jakimś zbiorniku tymczasowym i chyba skleję akwarium na sumpa odpowiednio wcześniej, potem wpuszczę tam ryby, potem zajmę się klejeniem komina, następnie start baniaka ze starym Unimaxem, potem ryby, i dopiero klejenie sumpa w tym akwarium tymczasowym, no chyba że coś innego wykombinuję na zbiornik tymczasowy.

Opublikowano

chyba że przykleisz komin zewnętrzny - wiercąc w boku akwa 3 otwory 32cm do przelewu do komina - na działającym akwa :P

a jak nie to sklej sumpa całego z przegrodami i do niego daj ryby na czas wklejania komina - a potem ryby nie będą musiały czekać :P

Opublikowano

Chyba bałbym się wiercić w działającym akwa, szczególnie że jeszcze nigdy w szkle nie wierciłem. Potop murowany, ale gdyby takie wiercenie się udało to naprawdę sporo roboty byłoby z głowy. No chyba że odłowiłbym ryby i na czas wiercenia spuścił wodę dla bezpieczeństwa, szybko powiercił, zalał nie do końca, wrzucił ryby a resztę już na spokojnie sobie robił. Najlepiej jakby udało mi sie boczną szybę dociąć u góry i wkleić tam grzebień i dokleić komin z boku.

Opublikowano

żaby dociąć boczną szybe musisz rozkleić i skleić całe akwa - chyba że uda Ci się naciąć jeszcze przyklejoną (i złamać) a potem usunąć silikon i wyjąć ten kawałek - ale to może być cięzkie ;)

Opublikowano

Coraz częściej zastanawiam sie nad wymianą przedniej szyby która już jest mocno porysowana, a że i tak musiałbym przerabiać baniak to chyba prościej będzie zamówić nowe akwarium, szczególnie że chciałbym mieć o jakieś 20-30cm szersze, żeby ładną głębię uzyskać, noi może front optiwhite zapodać. Do stelarza dospawałbym 20-30cm i wstawił nowy blat i gitara. Akwarium przyszłoby już z kominem. Znacie tanich wachowców klejących takie baniaki z dojściem do taniego materiału?

• 2 miesiące temu...