Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ! Ze względu na brak miejsca myślę nad wypełnieniem kaskady aquael fzn 2 lub fzn 3 , ceramiką b. wysokiej jakości ( supstrat pro eheima ) i skręcenie jej na maxa zeby robiła za biologa . Wewnątrz będzie eheim 2212 . Zbiornik 80*35*45 . Obsada docelowa saulosi 2+(5-7) . Podłorze piach i dekoracje skały wapienne . Co myślicie o tym ? Pzdr.

Posted

Małe dziecko w drodze i nie chciałbym zeby weże były na podłodze . Pytam czy ktoś ma takie rozwiązanie i czy w praktyce ( testy ) sie sprawdza .

Posted

imo da rade. jak wiemy w biologu nie jest wazna wielkosc przeplywu a pojemnosc zloza. na maly harem spokojnie wystarczy.

oczywiscie najlepszym rozwiazaniem bylby maly kubelek, ktory kupisz w porownywalnych pieniadzach.

dla przykladu: mam w tanganice ok 40 muszlakow i smiga tam kaskada szuta, parametry sa stabilne .

Posted

A ja znów Wam powkurzam i będę kontrowersyjny :twisted:

Nie kupowałbym kaskady, tylko kubełek, który bym jakoś zakrył. Nie masz szafki? można zrobić jakąś zabudowę DIY niedużym kosztem :wink:

Posted

Mam podstawę pod akwa - http://www.allegro.pl/item528391866_sza ... mocja.html . Kolor wenge , zeby pasował pod meble . Byłem dzisiaj w discusie i docelowo będzie 1 samiec i 5-6 samic , troszkę spędziłem tam czasu i uświadomili mnie ze 2 samce w 80 cm to wieczne walki itp . Koszta to zaden problem bo fluvala 105 mam w cenie 150 zł nówkę a kaskada to odpowiednio fzn 2 - 67 zł a fzn 3 - 82 zł . Dziecko jak będzie raczkować to sami wiecie . Chciałem kupić kasakadę wypełnić ją najlepszą ceramiką , skręcić na jak najmniejszy przepływ i tyle . Orientuje sie ktoś czy fzn3 jest pojemnosciowo dużo większa od fzn2 ? Help ;-)

Posted

Weź FZN 3 miałem go jako biologiczny , hulał na całą rurę i było w porządku:)

Do fluvala 105 wsadzisz tyle samo ceramiki co do tego szuta , więc wsio ryba :D