Skocz do zawartości

240L - 120x40x50h - Jakie oswietlenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakie zatem wstawic swietlowki aby bylo troche ciemniej?Co zrobic abym mogl swiecic tylko jedna swielowka?

Pozdrawiam

A podoba Ci się to światło?

Jeśli tak to po co zmieniać, zaciemniać?

By świecić jedną świetlówką musiałbyś mieć odpowiedni statecznik.

Opublikowano

mozesz zalozyc odblysniki co spowoduje ze swiatlo nie bedzie swiecic na przednia szybe ( bo jak wiemy swietlowka swieci dookola). nie wyeliminuje to calkowicie oswietlenia pokoju,ale dosc mocno ograniczy.

powodzenia :wink:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Drodzy koledzy mam nadzieję że nie uznaliście ten wątek za zamknięty. Czekam na waszą cenną radę w tej kwestii

No to i ja się dopisze Tygrysek ma ciemne kamienie i tło

2 x T8 30W... Power Glo i Life Glo2... co sadzicie? Nie jest zbyt jasno?

IMO to jedna z najlepszych kombinacji na dwie świetlówki

a czy do żółtego piaskowca i żółtego piasku (a'la piaskowina) taka moc świetlówki będzie dobra?

Bo zastanawiałem się nad świetlówką T5 o mocy 2x39W (85cm)

I jeszcze myślę o świetle przejściowym widzę że z tym ściemniaczem to dość skomplikowana i nie koniecznie tania sprawa. A gdybym dodał jedną świetlówkę 18 W bądź słabszą

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

u mnie w takim akwa jest 2x54W. Z tyłu Narva Blue, z przodu Aqua Medic 15000K. Akwa jest jasne, wieczorem służy jako oświetlenie pokoju. Lubię jasne zbiorniki. Ryby są wybarwione i na czarnym tle wspaniale się eksponują. Jeśli chodzi o glony, to chyba najprostszym sposobem jest ten polecony już przez kogoś - sukcesywne podlewanie PlantaMinem (Tetra). Na forum napisano już duzo o swietle. Polecam glebsza, bardziej cierpliwa lekture.

zerknij tu: http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=8235

oraz tu: http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=8366

• 1 rok później...