Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po dłuższej lekturze forum zdecydowałem się na saulosi i maingano w akwarium 200l (100x40x50). Na razie pływa po 5 szt. młodzieży z każdego gatunku. Ile powinienem dokupić, żeby dało sie z tego zrobić sensowne haremy? Czy jeszcze po 5 szt. (czyli docelowo 10 saulosi i 10 maingano) to nie bedzie za dużo?

Opublikowano

nie ma jakiejs stricte definicji na ilosc osobnikow w haremie. zarowno 2+4 jak i 2+7 bedzie sie dobrze spisywal, oczywiscie zalezy to od samcow danego gatunku :mrgreen:

ile dokupic .. ciezko powiedziec. ja mialem 8 szt mlodziezy saulosi i w tym 6 samcow :lol: wiec idealnie pod gorke :wink:

zaczekaj az sie wybarwia, wtedy zredukujesz nadmiar samcow i dasz samiczki. problem bedziesz mial z melanochromisami gdyz bardzo ciezko rozroznic plec. oczywiscie dla chcacego nic trudnego, ale nie jest to takie proste jak w przypadku saulosi.

w NA Wojtek mial swietny artil. warto przeczytac :wink:

Opublikowano

Dzieki za radę - tak zrobię.

Ale wyczytalem gdzieś (na forum pewnie :) ), ze z samcami to najlepiej, żeby był 1 albo 3. Wiec jak sie uda miec 3 samce saulosi to wtedy samic ile? 5? 7? A jak tylko 1 to 3 samice? I wtedy jak z maingano? Chodzi mi o to, żeby nie przegiąć z liczbą ryb w akwa.

Opublikowano

Jeśli chcesz liczyć na wielosamcowość w tym akwarium to samce saulosi muszą być w jednym wieku i zbliżone siłą na maingano się nie nastawiaj bo nawet gdyby jakimś cudem udało ci się utrzymać równowagę miedzy nimi to spacyfikowały by samca saulosi i miałbyś z niego samca socolofi ;). Dlatego polecam kupić jeszcze z 5 szt saulosi i przy okazji tyle maingano ;) dopiero gdy z tego nie wyjdzie dostateczna ilość samic uzupełniaj obsadę aż do skutku młodszymi rybkami albo dorosłymi samicami

Opublikowano

Harisimi - czyli jeśli dobrze zrozumiałem - Twoim zdaniem powinienem mieć 10 saulosi i 10 maingano. Saulosi ok, rozumiem. W grupie 10 szt łatwiej o 3 samce. Jeśli będę miał więcej niz 3, to nadwyżkę oddam, jeśli nie da rady utrzymać więcej niż 1, oddam 2 pozostałe. Liczbę samic dobiorę do ilości samców - niech coś maja z życia :-). Ale jeśli nie ma szans na więcej niż 1 samca mainagano to po co mam mieć ich 10 sztuk młodzieży?

A tak w ogole tak w ogóle to się zaczynam gubić :-). Slawekosw radzi, żeby poczekać aż da się rozpoznać samce i wtedy dopiero kupować, Ty mówisz, żeby dokupić jeszcze po 5. :-)

Opublikowano

Bo ja to ja a Sławek to Sławek :mrgreen: . Wyobraź sobie taką sytuacje masz 4 na 1, samica jest mocno męczona bo jedna laska na stado podrastających młodych byczków toć to już prawie gwałt zbiorowy ;). Kupujesz samice ale czy tak łatwo je kupić ? Raczej nie, więc kupujesz młode i ... jak długo czekasz aż będą zdolne do tarła ... długo. Inny wynik 1 na 4 na wielosamcowość nie ma szans, tracisz cały urok przepychanek młodych saulosi i szanse na najpiękniejszego samca bo przeca on jeden. Maingano ... dlaczego 10 ;) to tak przez złe doświadczenia w postaci 8 na 2 ;) dopiero po 2 latach posiadania tego pięknego gatunku doczekałem się wymarzonego 1 na 3. Ryby ciężko rozpoznać i dlatego uzupełnianie obsady to bardzo długa droga IMHO lepiej się na to nie narażać i dmuchać na zimne. Nie żałuj kasy tylko kupuj bo chytry 2x płaci :mrgreen: