Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że dojrzałem do Malawi, decyzja zapadła akwarium ( 120x40x50 ) już jest, szafka i pokrywa w drodze. Zastanawiałem się nad filtrem kubełkowym i upatrzyłem sobie Fluvala 305 ( mam nadzieję, że podoła filtracji w 240 litrach przy obsadzie saulosi 1+5 i maingano 1+4 ) oczywiście + głowica z gąbką ( w jednym poście czytałem że Power Head 70 jest OK, więc będzie coś takiego). Pokrywa będzie ABS Wromaka i tu pytanie czytałem i tu i ówdzie, że węże i sposób ich mocowania wymusza, cięcie pokrywy, jak mocno trzeba ją "podrasować", czy wystarcza wycięcie tylko pionowych wypustek standartowo zrobionych pod wyprowadzanie węży i przewodów. Nie chcę zbytnio maltretować nowego sprzętu.

Jako, że się uczę jak coś według koleżanek i kolegów zmienić to będę zobowiązany za porady.

Opublikowano

ile bedziesz musial wyciac to sam zobaczysz jak dasz kubel pod akwa i przylozysz weze do pokrywy. zalezy tez czy wlot i wylot chcesz dac po jednej stronie czy po dwoch.

jak juz bedziesz wiedzial to wtedy ostry noz albo brzeszczot i jazda :wink:

Opublikowano

Mutra, a masz pokrywę Wromarka, jeśli tak to jak Ci się to udało. Czary, czy co :). Napisz jak to zrobiłeś, a może jakąś fotkę wklej. Będę bardzo wdzięczny.

I tak przy okazji jakbyś mógł ze trzy słowa, to jak z głośnością Fluvala, różnie piszą, jednym warczy inym buczy, a jeszcze inni chwalą sobie.

I bądź tu mądry.

Opublikowano
M. Napisz jak to zrobiłeś, a może jakąś fotkę wklej. Będę bardzo wdzięczny.

jeszcze nie slyszalem zeby wklejac foto wezy pod pokrywa.imo paranoja :|

I tak przy okazji jakbyś mógł ze trzy słowa, to jak z głośnością Fluvala, różnie piszą, jednym warczy inym buczy, a jeszcze inni chwalą sobie.

nie ten topic.

Opublikowano

mam starą pokrywe wromaka (z jednym wejściem) Pod tym wejściem mieści się wąż "IN" od fluvala 205. Wąż "out" wchodzi przez wycietą dziurę (brzeszczotem - techniką "na chama")

Opublikowano

nie no właśnie powinno dać rade bez. ja miałem tylko jedno oryginalne wejście w pokrywie dlatego musiałem ciąć drugie. W oryginalnym wąż razem z mocowaniem mieścił się bez problemu