Skocz do zawartości

czas oswietlania- czy ryby nie zwariują?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
p.s czy wasze ryby tez momentami zachowuja sie jakby byly slepe?

uderzaja np. prosto w skale, czy w tlo...

Nie - i muszę powiedzieć że nigdy czegoś takiego nigdzie nie zaobserwowałem.

Opublikowano

moze nie bylem zbyt precyzyjny.. ryby badz co badz sa delikatnie przestraszone

chcac sie ukryc czy schowac czasami zdarza im sie nie trafic dokladnie do celu...

Opublikowano

kurcze jak je cos wystraszy to potrafią szybko uciekać, ale sam się zawsze zastanawiałem jaki muszą mieć refleks ze wyrabiają na zakrętach.

Może masz coś nie tak ze swiatłem? że ryby dokładnie nie widzą?

Opublikowano

raczej nie jest mozliwe zeby ryby uderzaly w skaly. jak Yaro pisze sa zwinne jak skurczybyk. jedyne uszkodzenie ryby jakie udalo mi sie zaobserwowac to podczas starcia dwoch sauloskow, gdzie jeden podczas ucieczki otarl sie o skale.. ale po dwoch tygodniach rana sie zagoila.

ale zeby same podczas plywania ?

Opublikowano

u mnie, mimo dzikich gonitw, nie zauważyłem żeby ryby uderzały w cokolwiek. Wręcz przeciwnie - jestem zaskoczony ich zwrotnością !

A światło palę od 12 do 21.30 (kiedyś 10.30 - 23) a to z okazji pobicia. Ryba pobita wypływa "na żer" jak jest ciemno, więc ma nieco czasu dla siebie. No i ryby jedzą, bez względu czy jasno czy nie

Opublikowano

wczoraj zmienilem wystroj w moim akwarium. do tej pory kamienie poukladane byly dosc nisko, byla liczna ilosc kryjowek i troche mnie martwilo zachowanie moich saulosi - ciagle pochowane. zmiana polegala na tym, ze stworzylem jednak wieksza (wyzsza) grupe kamieni z jednej strony akwarium a w drugiej polowie jest wolna przestrzen do plywania. jakze duze bylo moje zdziwienie, kiedy obudzilem sie rano (minela zaledwie jedna noc) a pysie ochoczo i zywotnie plywaja sobie po calym akwa...

czytalem na forum wiele opinii, ze po zmianie wystroju ryby musza sie zaklimatyzowac itd - u mnie poki co tego nie ma - zmiana wystroju przyniosla zamierzony efekt i jest naprawde super!

wieczorem wrzuce zdjecie mojego akwa - poddam je opinii badz co badz specjalistow :)

Opublikowano

Ja experymntowałem z paleniem światła na dwie zmiany i u mnie skończyło się stresem ryb i siedzeniem w skałach. Po powrocie do jednostajnego świecenia stres minął. Świecę od 9 do 22.30 bez względu na godzinę wyjścia do pracy czy porę roku :wink: