dhul Posted December 29, 2008 #1 Posted December 29, 2008 Witam, Kupiłem programator czasowy w moim akwa. Z racji tego, że pracuję konieczne było automatyczne gospodarowanie światłem. Programator ustawiłem na następujące godziny : 6.00-9.00 - 15.00-23.00. W związku z tym, że w czasie doby programator pracuje w różnych porach, mam pytanie czy to, że światło będzie paliło się z samego rana kilka godzin a później dopiero po południu, nie będzie źle wpływać na zachowanie i samopoczucie ryb. Pozdrawiam
slawek gorol Posted December 29, 2008 #2 Posted December 29, 2008 imo troszke zle ustawienie. w koncu swietlowka ma imitowac "slonce" a ono nie wschodzi rano, niknie na kilka godzin i zapala sie pozniej.. ustaw od 14- 22 i bedzie git. oczywiscie godziny mozesz dostosowac pod katem twej obecnosci w domu.ryby sie dostosuja
dhul Posted December 29, 2008 Author #3 Posted December 29, 2008 no ok, ale czy w takim wypadku karmic pierwszy raz dopiero ok. 15.00? rano jak wstaje ok 6.00 to wszystkie jeszcze pochowane. zanim zdaza sie obudzic pokarm trafi do filtra a ja musze wychodzic - stad pomysl aby swiatlo palilo sie od samego rana (pobudka na sniadanko;) ) zasadnicze pytanie czy akwarium powinno byc doswietlane w sposob ciagly, czy nie?
czester_ Posted December 29, 2008 #4 Posted December 29, 2008 Karmic mozesz kiedy chcesz. Nie jest powiedziane ze trzeba karmic o 7 rano i 9 wieczorem. Karmisz regularnie tak jak Ci pasuje.
slawek gorol Posted December 29, 2008 #5 Posted December 29, 2008 kiedys robilem tak jak ty..zapalalem rano,karmilem, gasilem i wychodzilem.. pozniej zaprzestalem tej praktyki.. i co ? ryby sie nauczyly ze o 6.45 rano i tak i tak jest sniadanko, czy swieci "slonce" czy nie. wystarczy ze zaczne sie krzatac po pokoju a one juz przy lustrze wody i charakterystyczne : plum, plum wiec cierpliwosci..naucza sie
dhul Posted December 29, 2008 Author #6 Posted December 29, 2008 dzieki za rady! sproboje w takim razie doswietlac akwa w sposob ciagly. moze to pomoze, gdyz ryby pochowane caly czas w skalkach... p.s czy wasze ryby tez momentami zachowuja sie jakby byly slepe? uderzaja np. prosto w skale, czy w tlo...
slawek gorol Posted December 29, 2008 #7 Posted December 29, 2008 moze to pomoze, gdyz ryby pochowane caly czas w skalkach... oczywiscie zabawa swiatlem moze byc jednym z powodow chowania sie ryb. ale jest takze bardzo wiele innych.
dhul Posted December 29, 2008 Author #8 Posted December 29, 2008 zgadza sie.. przetrzepalem forum, ale poki co reszta rzeczy wydaje sie w porzadku...
Darjush Posted December 29, 2008 #9 Posted December 29, 2008 Ja swoje tak nauczylem ze jak z rana wstaje to na pol godzinki swiatlo zapalam i wytlaczam babelki w filtrze wtedy wszystkie przyplywaja na sniadanko jak zjedza przed wyjsciem do pracy gasze swiatlo i wlaczam babelki. rybki do tego przywykly i sadze ze jest ok pozniej dostaja papu kolo 16 i na noc koo 22-23 oczywiscie zawsze swieci swiatlo i wylaczam babelki zaraz przed karmieniem. To taki nasz znak umowny ze "podano do stolu"
kisor Posted December 29, 2008 #10 Posted December 29, 2008 proponuje zrobić jak mówią koledzy. U mnie świeci się 12h od 11. do 23. Rano jak jest ciemno, to najczęściej ryb w ogóle nie karmię, robię to 1-2x dziennie, zwykle 17-18 i ok 22. Małe porcje. W lecie jak będzie jasno po 6. to rano też będą dostawać, skoro będą już obudzone.
Recommended Posts