imak73 Opublikowano 21 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Nigdy nie myślałem o wsadzeniu roślin do mojego Malawi lecz walczę na okrągło z wysokim NO3. Ostatnio kumpel i też pasjonat pyśków zwrócił mi uwagę, iż on nie ma problemu z tym parametrem - tłumaczy to sporą ilością zieleniny w środku. A jak wiadomo rośliny pochłaniają No3. Czy coś w tym jest, czy to napradę skuteczny sposób na wysokie NO3. Może się przekonam i sam posadzę parę roślin.
makok Opublikowano 21 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2008 poczytaj fora roślinne - watki o przetwarzaniu azotu przez rośliny... nie jest do końca tak że rośliny wolą NO3, bo łatwiej przyswajalny jest amoniak... (NH3/4) jeśli masz NO3 z wody z podmian to raczej nie pomoże... poza tym glony zyskają przewagę i będą Ci te rosliny źle rosnąć... do tego dochodzi że jakbyś chciał poważnie myśleć o zbiciu azotu z wody, to musiałbyś poważnie "naświetlić akwa" i stosować CO2, co zakwasi Ci wodę imho jak chcesz rośliny to lepiej zapodaj sobie hydroponikę - przynajmniej nie będziesz musiał stosować dwóch ostatnich
imak73 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Dzięki makok , jak zawsze można na ciebie liczyć. Odpowiedz wyczerpująca i konkretna - bardzo się cieszę , że moje akwa nie zmieni się w zieloną łąką. Jestem, bowiem zwolennikiem surowego malawi.
slawek gorol Opublikowano 22 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2008 powiedziec to co chcesz uslyszec ot recepta
yaro Opublikowano 23 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 23 Grudnia 2008 zrób filtr hydroponiczny - mam również akwa bez roślin, a parametrami zajmuje się filtr, nie dość że podoba się żonie bo w końcu to kwatki to jeszcze spełnia pożyteczną rolę biologa.
imak73 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor #6 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Swojego czasu myślałem o filtrze hydroponicznym. Niestety mam bardzo ciemne mieszkanie , a miejsce gdzie ustawione jest akwa to już całkiem ciemności egipskie - żadna roślinka tam nie urośnie. Tak więc co mi pozostaje?
imak73 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor #8 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Mam, cały czas pracuje nad nim lecz coś do końca nie działa. Nie zmniejsza NO3 .
Nuroslaw Opublikowano 7 Maja 2009 #9 Opublikowano 7 Maja 2009 tzn. w ogóle nie działa. Co robisz źle ? odczekałeś ponad 2 tygodnie na całkowicie zalanym i bez przepływu ? jaki masz obecnie przepływ przez denitrator? dokarmiasz jakoś bakterie ? a może chciałbys użyć zeolitów, albo żywicy jonowymiennej np. Nitratex ?
meth Opublikowano 7 Maja 2009 #10 Opublikowano 7 Maja 2009 imak - ty nadal walczysz z no3? To ze dwa lata będzie
Rekomendowane odpowiedzi