ziemniak Posted December 7, 2008 #1 Posted December 7, 2008 Witam Kolegów po długiej przerwie. Wiem, że już trochę takich tematów było, ale jak zalewałem swoje akwa ponad 2 lata temu to takiego problemu nie było. Swoje akwarium zalałem (po raz kolejny) wczoraj popołudniu. Początkowo woda była w miarę, trochę mętna (zbiornik 150 cm - prawie całą długość było widać). Dzisiaj zrobiło się totalne mleko (nie widać 10 cm). Czy to wynik samej wody czy może czegoś innego. W akwa jest piasek i wapienie (w 90% które były już wcześniej.) Tło wymieniłem na nowe. Tak samo zrobiłem ze styropianu, czarnej farby fausta i wrzuciłem do środka akwa. Teraz nie wiem co robić. Czy to może być problem z farbą (poprzednie tło było zrobione tak samo i wew. akwa)? Czy może któryś z wapieni zaczął puszczać? A może to tylko woda i po prostu czekać. Dodam dla jasności, że woda jest całkowicie świeża... Rybki czekają już na nowe akwa i chyba przed gwiazdką nie doczekają się
czester_ Posted December 7, 2008 #2 Posted December 7, 2008 Jak zalewałeś swieżą wodą z kranu to IMO normalnie zjawisko w nowym akwa. Woda dojżewa i pojawiły się w niej pierwotniaki Silnie napowietrzaj i powinno puścić.
ziemniak Posted December 7, 2008 Author #3 Posted December 7, 2008 na wierzchu zrobił się dość duży kożuch
czester_ Posted December 7, 2008 #4 Posted December 7, 2008 na wierzchu zrobił się dość duży kożuch jeśli kamienie i piasek miałeś wcześniej i zalałeś je swieżą wodą moze to być film bakteryjny
yaro Posted December 7, 2008 #5 Posted December 7, 2008 który powinien niedługo minąć - napowietrzaj chyba ze to nie pierwotniaki tylko kożuch chemiczny z farby :/ ale to już oceń sam czy pachnie podobnie do farby czy nie.
ziemniak Posted December 7, 2008 Author #6 Posted December 7, 2008 a jeśli jednak powoduje to zmętnienie po części farba to też przejdzie? Jeśli byłbym pewien, że to wapien lub świeża woda to nie byłoby tematu - niech sobie pół miesiąca to mleko będzie tylko gorzej jak jest to spowodowane farbą i czekam na marne
yaro Posted December 7, 2008 #7 Posted December 7, 2008 jeżeli farba to katastrofa tylko czemu miała by farba puszczać? nie wyschła? Czy w zwiazku z kontaktem z wodą się rozpuszcza? jakiej farby uzyłeś?
mutra Posted December 7, 2008 #8 Posted December 7, 2008 Yaro: fausta, czyli powinno być ok. moja rada yaka jak poprzedników - napowietrzaj i obserwuj co sie dalej dzieje
czester_ Posted December 7, 2008 #9 Posted December 7, 2008 Ale farba zostawiła by chyba tłuste plamy raczej...
ziemniak Posted December 7, 2008 Author #10 Posted December 7, 2008 emalia akryl faust wodorozcieńczalna - to samo co poprzednio
Recommended Posts