Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dojrzewa mi zbiornik. Pojawił mi się skok no2 wysyp okrzemków i w jednym miejscu najprawdopodobniej sinice (zidentyfikował mars w dziale do identyfikacji). Konsystencja kiślowata nie jest ale bardzo łatwo odchodziły od skały. Ogólnie tego było mało bo na obszarze 2,5 na 0,5 cm. Ale wole dmuchać na zimne - to tak w ramach wstępu

Pytanie czy zaciemniać? Jak tak to na jak długo? Czy po prostu nie karmić i nie zapalać światła?

Opublikowano

no tutaj akurat gol wyskoczył na krawędzi łupka(tło) przy tafli wody. oczywiście starłem i podmiana wody jakieś 15%. Jak mówisz że nie trzeba zaciemniać to si

Opublikowano
Optymalnie z moich doświadczeń wynika że 5 dni, ale zaciemnienie musi być całkowite, ja nakrywam akwa jakąś narzutą.

dokładnie tak, tylko zgaszenie światła to dla mnie półśrodek

Opublikowano
co z rybami w tym okresie?? podawać pokarm w mniejszych ilościach czy w ogóle?

jeśli sa duże to mozna nie podawać, jeśli młodziutkie to można spróbowac ale jak na chwile zdejmiesz zaciemnienie to i tak będa tak przymulone że moga nie jeść

Opublikowano

od wczoraj wieczora zeciemnienie, podniosłem przed chwilą koc i.... po 30 sek demasony już szalały pod szybą (3,5cm) :)

Opublikowano

No to jak tak szybko się budzą i faktycznie nie sa za duże to mozesz je próbowac dokarmiać ale bardzo delikatnie, tan rzadziej i mniej