Skocz do zawartości

112l Saulosi - Marine-Glo + Aqua czy Power?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie (i Panie ;))!

Właśnie udało mi się dostać na allegro praktycznie nową świetlówkę Hagena Marine-Glo 20W za 10,5zł (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=494636779) - to znaczy mam nadzieję, że nowa - wierzę w ludzi :roll: (po za tym jest paragon = jest dobrze :P)

Mam pytanie - wyczytałem, że pasuje do niej Power-Glo, ale spotkałem się też z połączeniem z Aqua-Glo (zaleta Aqua... - tańsza, ale chodzi mi tylko o jakość (a raczej dopasowanie do biotopu), cena w przypadku wyboru pomiędzy tymi dwiema nie gra roli. Oczywiście do akwa 112l. Planowana obsada - 2+6 saulosi. Chodzi więc o to, aby samce fajnie wyglądały (podejrzewam, że dobrze zajmie się tym Marine), ale też aby ładnie wybarwione były żółte samiczki ;) Taki złoty środek :)

Opublikowano

kwestja gustu, a o tym się nie dyskutuje

ja np wszelich aktynicznych i marine nie lubie bo mi poswiata nie odpowiada i tak jak faktycznie kolor niebieski jest podkrecony wtedy to inne kolory w tym żółty wyglądają dla mnie nienaturalnie i dodanie do tego innej światlówki nawet typowo podkreslającej kolor żółty i tak tego już wtedy nie zmieni ... ale moze Tobie się spodoba

Opublikowano

marine glo i aqua glo mialem w 200l saulosi i rdzawe-bylem zadowolony ale to moje gusta

nie dodawaj zadnego niebieskiego wystroju (tlo-folia) bo marine glo to spoteguje i bedzie eeehhhhh

pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, zdecydowałem się na Power-Glo. Jak dojdzie i akwa będzie już zalane (środek tego tygodnia) to dam fotki do galerii KM.

Mars i Slawekosw - ja już kupiłem Marine, więc po sprawie - kwestia tylko co do niej dobrać, nie pytam czy marine fajnie się prezentuje czy nie ;)

Siwy - zobaczę, jak to będzie z Power-Glo ;)

Na zdjęciu naprawdę dobrze się prezentuje taki zestaw - http://saurama.aqua-web.org/pages/31_Po ... ineGlo.htm

Opublikowano
Jak dojdzie i akwa będzie już zalane (środek tego tygodnia) to dam fotki do galerii KM.

a moze warto przekonać się do albumu?

nie będzie takich niespodzianek jak teraz z galerią :)

Opublikowano

Akwa ze świetlówkami od wczoraj uruchomione, na razie (m.in. ze względu na brak ryb) nie mogę jeszcze w 100% ocenić połączenia Marine+Power, ale jest nieźle.

Z tym że przeczytałem gdzieś na forum, że akwa z marine-glo zupełnie inaczej wyglądają na zdjęciach niż w rzeczywistości.

To fakt - na zdjęciach marine daje efekt prawie że całkowicie zaciemnionego kolorem niebieskim akwa, tymczasem w rzeczywistości wygląda to o wiele jaśniej, kompletnie inaczej

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
To fakt - na zdjęciach marine daje efekt prawie że całkowicie zaciemnionego kolorem niebieskim akwa, tymczasem w rzeczywistości wygląda to o wiele jaśniej, kompletnie inaczej

wystarczy na zdjęciach poprawić balans bieli i będzie OK ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A miałeś w środku jakieś media, chociaż gąbkę? Jeśli nie to chyba normalne, bo pompa zasysa z dołu komory.
    • Mam kolejne pytanie. Podłączyłem sumpa testowo na tydzień czasu i woda w ostatniej komorze tam gdzie jest pompa jest najbardziej brudna(zamulona) Na powierzchni wody w tej ostatniej komorze cały czas pływają jakieś paprochy. Czy to normalne i po podlączeniu sumpa do akwarium docelowego nie będzie tego problemu?
    • U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.