Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to w sumie tragedii nie ma na moje akwa wystarczyl by 400 a ten kosztuje 430 zlotych

http://www.amekon.pl/x_C_I__P_29523778;29510001.html

co to jest to co on ma w srodku ?? co jaki okres czasu wymienia sie ten srodek ??

czy aby podlaczyc do do obiegu wody trzeba kupic jakis reduktor cos w tym stylu czy poprostu nalezy podlaczacy mu pobor wody z akwa i on sam wypchnie juz wode z powrotem...tak jak fiiltr zewnetrzny ??

Opublikowano

Do dokarmiania służy preparat Denimar lub Deniballe

Po drugie ustawia się to w sumpie lub innym systemie przelewowym.

No i dobrze przy nim mieć pomiar redox

Opublikowano
ustawia się to w sumpie lub innym systemie przelewowym.

Dokładnie - dlatego lepszy tu jest AquaMedic bo jego mozna postawić byle gdzie óenięz na zwenatr zakwa/sumpa

No i dobrze przy nim mieć pomiar redox

W Aqua Medicu też zalecaja elektronike pomiarową

Do dokarmiania służy preparat Denimar lub Deniballe

Czyli to samo co w AquaMedicu te same pożywki czyli denimar albo Denibals po 450,- za 5 litrów

Czyli reasumując, plusem Weipro jest cena bo za niecałą stówę wiecej od AM mamy pompe w komplecie ale ma roniez minus jako ze musi stać w sumpie lub "być" bezpośrednio w układzie

Opublikowano

Nie musi być w sumpie... Ja miałem go obok akwarium przez dłuuuugi czas i wszystko było ok. Wydawać by się mogło, że będzie coś ciekło, pompa poza wodą będzie się grzała, ale nie :) . Wszystko śmigało bez problemów. Nie wyjaśniona pozostała dla mnie kwestia tych jasnych biobali... Podobno jest to to samo, co denibale AM, ale...

No i zastanawiam się czy te denibale to nei jest zwykły chwyt marketingowy, za jaki uważam te całe specyfiki odżywcze. W końcu w deni DIY nic takiego się nie używa, a wszystko działa.

Opublikowano
Nie musi być w sumpie... Ja miałem go obok akwarium przez dłuuuugi czas i wszystko było ok. ...

.....No i zastanawiam się czy te denibale to nei jest zwykły chwyt marketingowy, za jaki uważam te całe specyfiki odżywcze. W końcu w deni DIY nic takiego się nie używa, a wszystko działa.

No to jak sprawdziłes "organoleptycznie" to fajnie, bo jednak nie każdy ma sump wiec nieraz możliwosć podłączenia "zewnętrznego" bezcenna

Mati deni DIY działa owszem bo zawsze cos do "żarcia" wezmie z wody bakterje denitryfikacyjne nie samym NO3 żyja one z NO3 tylko pobieraja tlen a żarcie potzrebują i tak i tak. Nawet tego DIY zasil pożywką [pamietas zjak kombinowałem z bolsem i glukozą] i idzie duuuużo lepiej, tak samo jak zastosujesz NitrateMinus który przetestwałem na prawo i lewo we wszystkich baniakach robiąc pomiary itd i mimo ze tez jestem przeciwnikiem chemii to akórat ten preparat jest godny polecenia. Tych denibals nie testowałem wiec nie wiem na ile w tym marketingowego bełkotu, ale jedno jest pewne że z pozywką mozna osiągnąć duzo lepsze wyniki niz bez

Opublikowano
Mars, masz korzenie w PRL? Bo ja na pewno :-)

Ano jak każdy co ma wicej niż 19 lat a dokładniej urodzony przed czerwcem 1989 jakieś korzenie lub korzonki w tym PRLu mam - ale ja to nawet stan wojenny dokładnie pamietam wiec pogrążony jestem na całego :wink::D

A tak na marginesie to gdzieś Ty Wojtek zaginął - juz mi pisac na emilka co u Ciebi i co z rybami :D

Opublikowano

Ano wszystko w porządeczku, tylko nie piszę ostatnio tutaj, bo czasu mniej.

Moje dwie pięćsetki w porządku, tylko gatunków mam już 16 i apetyt dalej nie zaspokojony. A udaje mi się to utrzymać w dobrym zdrowiu i pięknej formie.

Właśnie w zeszłym tygodniu miałem dostawę z TanMalu, parę P. milomo i pięknego dużego samca A. maleri z jajami aż po piasek - w piątek wpuszczony bezpośrednio po transporcie przez weekend "zaintubował" mi dwie samice :-)