Neno Opublikowano 25 Listopada 2008 #1 Opublikowano 25 Listopada 2008 Witam. Mam problem z jednym "egzemplarzem" Ps. elongatus chewere . Obiekt mego zainteresowania ma juz ponad 11 miesięcy a do 2 cm pierwotnej długości ciała dołożył raptem 1 cm. Pozostała 8-ka ma dziś ok 7-8cm . Osobnik ten jakoś strasznie przeganiany nie jest , pokarm pobiera jak szalony . Jakas wada genetyczna ? Tak mu juz zostanie ? Czy nadrobi z czasem ?
czester_ Opublikowano 25 Listopada 2008 #2 Opublikowano 25 Listopada 2008 Ciężko powiedzieć... moim zdaniem jeszcze nadrobi ale będzie rósł o wiele wolniej. Z tego co piszesz ryba jest raczej słabszym osobnikiem, cały czas płoszona. Czasem taka sytuacja w akwarium kończy się codziennyi zaczepkami i zgonem. Ryby są jednak jeszcze młode dlatego wszystko powinno wyklarować się w przyszłym roku.
mars Opublikowano 25 Listopada 2008 #3 Opublikowano 25 Listopada 2008 po prawie roku czasu i tym bardziej jesli nie ejst specjalnie napastowany to zdecydowani epowienien być wiekszy więc bym jednak faktycznie wade obstawiał
slawek gorol Opublikowano 25 Listopada 2008 #4 Opublikowano 25 Listopada 2008 mam podobna sytuacje z maingano.. mam 12 sztuk z czego 2 prawie nie urosly przez rok... maja nadal 3-4 cm.. nie sa ganiane, bite..maja tylko trudnosc w pobieraniu pokarmu bo "starzy" zawsze sa pierwsi... za niedlugo redukcja wiec pojda do innego baniaczka, gdzie beda mialy szanse nadrobic
yaro Opublikowano 25 Listopada 2008 #5 Opublikowano 25 Listopada 2008 no i niestety w podręcznikach akwarystycznych często oposuje się takie przypadki i poleca się eksterminację takiej ryby. nie ma co roznosić słabych genów.
Rekomendowane odpowiedzi