Skocz do zawartości

co jeszcze bedzie potrzebne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
filtr wewnętrzny to jest zły pomysł :( akwa ma ładnie wyglądać, a z tym filtrem niestety tak nie będzie. Kup sobie drugi filtr zewnętrzny np. JBL, albo Jebao ;). Natomiast jeżeli chodzi o oczyszczanie dna akwarium to trzeba robić to tzw. odmulaczem :). Powodzenia

pzdr

a.

oj Aga zaskoczylas nie tylko mnie ale pewnie polowe forumowiczow :wink: ja rozumie ze sa rozne sposoby na filtracje wew. akwa, ale nie sadze zeby filtr wew byl gorszy od tandemu - 2 kubly.. ... wrecz przeciwnie...

widze ze to 1 post....wiec tym bardziej zachecam do czytania naszego forum :D

nie powiedziałam, ze filtracja jest zła ;( tylko, ze z filtrami zewnetrznymi akwa lepiej wyglada :) Proponuje dokładnie czytać

Opublikowano

nie powiedziałam, ze filtracja jest zła ;( tylko, ze z filtrami zewnetrznymi akwa lepiej wyglada :) Proponuje dokładnie czytać

tak ? wiec bardzo chetnie cie zapraszam do mnie na pogaduchy o malawi i wtedy oblukasz sobie moje akwa. zobaczysz tlo z Cr-65 za ktorym jest pochowany caly sprzet, a w akwa nie ma nic widocznego poza piaskiem, kamieniami i rybami.. zaprezentuje ci dzialanie zarowno filtra wew i zew jako mechanika i sama zadecydujesz co lepsze :wink:

prosze. nie wysuwac wnioskow pochopnie :)

Opublikowano

Sławek, nie rozumiem, dlaczego nie możesz przyjąć do wiadomości, że dwa kubły mogą działać równie skutecznie, co wewnętrzny + zewnętrzny i tak zaciekle forsujesz swoje zdanie...

Opublikowano
Sławek, nie rozumiem, dlaczego nie możesz przyjąć do wiadomości, że dwa kubły mogą działać równie skutecznie, co wewnętrzny + zewnętrzny i tak zaciekle forsujesz swoje zdanie...

a własnie ze mylicie się obaj :wink: nalepszy, najskuteczniejszy wi naj naj jest sump i już :wink::lol:

a tak na poważnie to aga zaczeła - tak mi się wydaje - bo ta wypowiedz jest dość jednoznaczna

filtr wewnętrzny to jest zły pomysł :(

a Sławek jako zwolennik innej opcji odpowiedział równie jednoznacznie

A są zwolennicy i takich rozwiązań i innych. Ja tez polecam zawsze opcje z wewnetrznym z róznych powodów a główne z tego iż mam mało czasu i wewnętrzny mi się lepiej i szybciej czyści i że śmieci są krócej w akwa bo jednak wewnetrzny łatwiej czyścić częsiej - ale jak ktoś chce dwa kubełki mieć i się z czyszceniem kubełków bawić często to oczywiscie też tak można

Opublikowano

suchajcie widzialem dzis w sklepie urzadzenie do spuszczania i dodawania wody prosto z kranu mialo taki specjalny zawor ktory podczepialo sie pod kran i on wypuszczal wode z akwa a jak sie odkrecilo kran to bezpsrednio leciala do akwa widzial to ktos gdzies na necie bo zapomnialem nazwy i firmy :)

Opublikowano

to dosyć proste urządzenie i możesz je zrobić sam. Ja zrobiłem coś takiego z przyłącza kranowego z zaworkiem (takie jak do spłuczki od sracza :mrgreen:), szybkozłączki, węża ogrodowego i kawałka rury elektroinstalacyjnej. Całość kosztowała niecałe 20 zł. W skrócie chodzi o to żeby jeden koniec węża włożyć do akwa, odkręcić wodę aż zacznie lecieć do akwarium, zakręcić wodę, odpiąć wąż Wtedy zaczyna zasysać wodę z akwarium (pod warunkiem że masz różnice poziomów).

inną opcją jest zakupienie tzw. POMPKI PRÓŻNIOWEJ WODNEJ (wyposażenie laboratoriów) i w miejsce podłączenia "próżni" podłącznie węża z wodą