Skocz do zawartości

czy mozliwe zebym miał no2 2-5 mg/l a no3 50-100??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no nic stezenie dalej wysokie no2, aleeee ryby widac czuja sie teraz zdecydowanie lepiej, juz mało ktora sie trzesie, a jak trzesie to w mniejszym stopniu :) lataja wszedzie i żarcia szukają.

niestety nie moge sie dolizyc najmiejszego socolofi ktory wczoraj zle wygladal, a nie bede kamieni wyciagal , bo mam ich duzo, mam nadzieje ze sie kuruje gdzies pod kamieniami.

Opublikowano
mam nadzieje ze sie kuruje gdzies pod kamieniami.

niestety coś to czarno widzę.

Dobrze że ryby czują się lepiej, ale proponuje dokładniejsze testy NO2 i stałe dodawanie bakterii - aż do ustabilizowania zbiornika- dopiero wtedy będziesz mógł odpocząć.

Opublikowano

hm, dalej stezenie wysokie, teraz mierzylem dziwne kolo 1mg no2, a leje od 3 dni codziennie regulanie nitravec, wody nie podmienialem od niedzieli. hmm, powinno duzo szybciej chyba dzialac. a stezenie niewiele spadlo, W tej chwili trzesie sie okolo 2-3 ryb, reszta ok. karmie tylko 1 raz dziennie.

nie moge znalezc trupka socolofi, choc go szukalem, nie wyplynal , moze on zepsuc wode??

jakiess porady?

Opublikowano

dopiero dzis (wtorek) spadlo widocznie no2, teraz jest okolo 0,5 mg, dziwne ze dopiero po 3 dniach lania nitrevec zauwazylem widoczny spadek no2. wody nie podmienialem od niedzieli. hm chyba poczekam z podmianą, skoro no2 nie jest juz tak duze. ryby juz prawie sie nie trzesa , wygladaja duzo lepiej. wczoraj rozebralem kubel, i wywalilem brudną włoknia, ale nie bede kupowal nowej, dodalem tez pare kropel nitrevec w kuble.

martwi mnie ze trupka nie moge znalezc, choc go wczoraj dlugo szukalem.

pozdrawiam

Opublikowano

ciężko przypuszczać aby siedział tyle dni w dziurze i nawet nie wypływał do jedzenia :/

po drugie może się zdarzyć że z rybki został sam kościotrupek

ja stawiał bym 8 do 2 że to niestety trupek.

Opublikowano

trupka niestety znalazlem, ale musialem pol akwa wyjac. parametry wody sie poprawiaja, sera wskazuje miedzy 0,3 a 0,5 a jbl paskowy 0 (co ciekawe wczesniej gdy bylo gorzej jbl pasek zawyzal duzo wartosci no2 w porownaniu do sery, a teraz chyba zaniza).

hm, chce kupic teraz cermiaki, zeby wzmocnic biologie, w tej chwili mam tylko 1 kosz cermiaki tetry.

szukalem zdjecia jakiegos prefiltra i nie moglem znalezc, powiedzcie czy ta gabka z allegro bedzie sie nadawala

http://www.allegro.pl/item487284508_gabka_do_filtrow_najtaniej_warszawa.html

koncowka rury zasysajacej z mojej tetry wyglada tak

tetratecex3.jpg[/attachment:2r4unlbm]

czy gabke mam owinac wokol tego koszyka czy w srodku, jesli wkoło to zawiazac u gory gunka czy jak??

jeszce jednop pytanie, zeby nie zakladac nowego watku, czy swiderki zjadaja odchody czy tylko niespozyty pokarm?

pozdr, dzieki za pomoc

post-8418-14695711682211_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Również posiadam filtr tetry. Końcówka jest identyczna. Gąbkę raczej naciągnij na rurkę a nie wkładaj do środka. Co do średnicy otworków w gąbce to ja mam podobne gdzieś 1-2mm. Z tego co wyczytałem to z większymi dziurami nie zmniejszają przepływu (chociaż u mnie jest narazie si)