Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

myśłę że to 20 to młodych a potem będzie redukcja nadmiarowych samców.

Co do keramzytu to można go wrzucić do dużego sumpa a nie do kubełka.

Opublikowano

a jak byś to porównał do innych wkładów jeśli miałeś z innymi jakiś kontakt?

do takiego JBL e1500 ile bym potrzebował tej ceramiki zakładając że 1 kosz to gąbki do filtracji mech. zeby nie zasyfić ceramiki?

Opublikowano

ja miałem JBL CP500 i cały był zasypany ceramiką, tylko na wlocie miałem prefiltr .

Więc jeśli ten nowy JBL ma taką samą pojemność , to zasyp go po prostu całego :D

Opublikowano

e1500 ma pojemności 12l podzieloną na 4 kosze.

Czyli tego wkładu potrzebowałbym 9l zakładając że 1 kosz to pre filtr gąbkowy?

Chyba że mam po prostu małą gąbkę założyć na rurkę zasysającą?

Opublikowano
e1500 ma pojemności 12l podzieloną na 4 kosze.

12 litrów to on ma objętości:)

Pojemność filtracyjna to 3x1,9l + 2,3l , więc jak nic wychodzi 8l :mrgreen:

Więc wsaż do sałego ceramikę , a tylko do pierwszego koszyka od dołu włóż jedną gąbkę.

Opublikowano

a o ktorym? Bo zdjecia sa dwoch roznych filtrow z serii nie sprzedawanych aktualnie przez Atmana. Prezentowane pudelko jest tez w wersji ''chinskiej'', a nie importerskiej czesko-polskiej Animals Sj- czyli nie ma 3 lat gwarancji, ale obligatoryjna 2 lata.

Jesli chodzi o ''europejskie'' Atmany to ja mam bardzo dobre zdanie w domu mam poprzednia serie, konkretnie 3338- super filtr, a w firmie mam kilka sztuk filtrow serii Cf- tez sa swietne.

Jaby nie patrzec filtr duzo lepszy od JBL- zarowno w kwesti dopracowania jakosciowego, jak bezawaryjnosci. Co prawda ciezko mowic o awaryjnosci nowych JBL- na razie jest OK, ale poptrzedniej serii chyba juz zaden filtr nie przebije.

Ja polecam, ale... CF1200- mam dwa takie kubelki, jeden obsluguje 700 litrowy zbiornik z frontozami i daje rade, a jeden CF1000 przezyl bliskie spotkanie z kurierem i posklejany prowizorycznie silikonem o dziwo dziala i to prawidlowo.

Jesli chodzi o JBL- IMO filtr nie wart pieniedzy za jakie stoi. Pod wysposazeniu nawet w tania ceramike kosztuje tyle co Eheim. A Eheima warto lapac poki sa jeszcze w starych cenach.