yaro Opublikowano 17 Listopada 2008 #21 Opublikowano 17 Listopada 2008 trochę wąskie, ale jakoś powinny dać radę, oczywiścoe jeżeli nie zabierze duzo miejsca tłem.
kunta Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor #22 Opublikowano 18 Listopada 2008 Knuta kupiłeś już to szkło, bo wymiary takie amarykanckie, ihmo nie zabardzo dla pyszczaków Znaczy się który bo dwa już kupiłem ale dopiero jedno odebrałem. Które to nie za bardzo dla pyszczaków? To które kupiłem ostatnio (czyli 120x30x40)?? Wydawało mi się że mialo być dłuższe za cenę wysokości? Co do filtra to zdecydowałem i... kupiłem na razie takie cudo: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... AQ:GB:1123 nie jest nowy ale za to mało używany z nowymi rurami. Doszedłem do wniosku że jak będę zmieniał akwarium to raczej dokupię drugi filtr i będzie spoko. Na razie chyba da radę.
slawek gorol Opublikowano 18 Listopada 2008 #23 Opublikowano 18 Listopada 2008 chodzi o szerokosc akwa/glebokosc dobrze by bylo min.40 cm,30 to z deczka za malenko... ale moze na poczatek jakos w tlumie ujdzie...chociaz jestem na: nie :roll:
kunta Opublikowano 18 Listopada 2008 Autor #24 Opublikowano 18 Listopada 2008 No ale przyznasz mi rację że zamiana 90x30x45 na 120x30x40 jest na plus?
yaro Opublikowano 19 Listopada 2008 #26 Opublikowano 19 Listopada 2008 tak jak i zamiana zaciasnego buta o dwa numery na buta za ciasnego o jeden numer :/ 30 cm to totalne minimum i to dla niektórych, dla mnie 40 cm to minimum aby zrobić przyzwoicie.
slawek gorol Opublikowano 19 Listopada 2008 #27 Opublikowano 19 Listopada 2008 zgadza sie yaro..ale na poczatki wystarczy..a za pol roku kolega i tak zmieni akwa na wieksze
mutra Opublikowano 19 Listopada 2008 #28 Opublikowano 19 Listopada 2008 zgadza sie yaro..ale na poczatki wystarczy..a za pol roku kolega i tak zmieni akwa na wieksze Prawdę powiada, jako głoszą księgi zakonne "Baniak pod wody wpływem mniejszym się staje"
labeo1 Opublikowano 20 Listopada 2008 #29 Opublikowano 20 Listopada 2008 Jeszcze jedną ważna rzecz weź pod uwagę: W każdym filtrze po pewnym czasie spada przepływ (w trakcie jak się brudzi ale również na wartości nominalne weź z 10% mniej) dlatego filtr powinien być nieco na wyrost. Osobiście mam classica 2215 ładnych parę lat (ok 10) zalety: jest niezniszczalny, cichy, nigdy nie wymieniałem żadnych uszczelek, wirników itd czyli chodzi sobie od nowości, nigdy nie było żadnych wycieków. Wady: wkłady nie są w koszyczkach więc jest utrudnione czyszczenie, trzeba delikatnie obchodzić się z zamykającymi klamerkami (jakieś cienkie te blaszki są) chociaż ja nigdy nie urwałem to czytałem że często tak właśnie się dzieje jak się nie uważa. Ze względu na zalety zawsze polecam te filtry chociaż nie twierdzę że inne są dużo gorsze ale jednak mój przetrzymał bezawaryjnością inne u znajomych którzy jednak jakieś uszczelki czy inne rzeczy wymieniali po kilka razy. No i zdecydowanie jest cichy.
mars Opublikowano 20 Listopada 2008 #30 Opublikowano 20 Listopada 2008 Jeszcze jedną ważna rzecz weź pod uwagę: W każdym filtrze po pewnym czasie spada przepływ (w trakcie jak się brudzi ale również na wartości nominalne weź z 10% mniej) pobożne zyczenie aby to było tylko 10 % no chyba że twój Eheim stary ale jary jest taki dobry, niestety przy wiekszosci filtrów i to nowych niezabrudzonych tylko zapełnonych wkłądami na max - ale zgodnie z zaleceniami producenta bez wynalazków to przepływ juz na dzień dobry spada nawet o 40% w stosunku do nominalnego a po paru tygosniach pracy i budzeniu spada dalej
Rekomendowane odpowiedzi