Skocz do zawartości

Poszykiwany pokarm Dainchi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a ja stane w obronie ołszyn stara :mrgreen: dla drapieżników też się coś znajdzie. ...., OSI ma za to dwa bardzo chwalone pokarmy "nie roślinne" (dla skalarów i dla paletek) .....

ja do tego ołszona stara nic nie mam ale ...... :wink::D te pokarmy co piszesz są chyba tylko w płatakch [chyba że są w granulkach do daj cunk bo sam się zainteresuje] płatki to u mnie w akwa sa traktowane jako brud :wink: [fosso już dawno 30 cm przekroczył]

Opublikowano

zresztą płatki są pokaźnych rozmiarów - największy jaki wyciągnąłem z puszki miał średnice około 5cm, z początku ryby nie traktowały go jak pokarm tylko jak brud z filtra :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

smurv połączyłem Twój topik z innym który jest od paru dni i jest o tym samym - poczytajcie najpierw dany dział czy juz ktoś o tej samej tematyce czegoś nie pisze - najłatwiej wklepac nowe pytanie.

Opublikowano

Hmm, Nasz byly prezes (Dla przypomnienia Zyraf), dal mi kiedys namiar na swojego kolege, ktory CHYBA jako pierwszy bawil sie Dainichi. Niestety kontakt zgubilem, zyraf i leeri na forum nie sa aktywni. Jesli jednak, uda Ci sie namierzyc ktoregos z w/w na pewno dadza info. Pokarm odbieralem w Gdyni, kolo Domu Marynarza. Bylo to co prawdda ze 2 lata temu, ale jednak... Ten facet mial w piwnicy hodowle nonmbuna, wiec moze dalej zajmuje sie handlem.

Opublikowano
Pokarm odbieralem w Gdyni, kolo Domu Marynarza. Bylo to co prawdda ze 2 lata temu, ale jednak... Ten facet mial w piwnicy hodowle nonmbuna, wiec moze dalej zajmuje sie handlem.

Facet się nazywa Rafał Andrzejewski, w piwnicy nie ma już hodowli bo otworzył normalna hurtownie ryb jak i nie pracuje już w Okazie w Gdańsku jak by sie ktos pytał, dalej się zajmuje importem Dainichy ale to że tego pokarmu nie ma wynika nie ze słabej dystrybucji tylko z trudnosci z przekroczeniem granic unii europejskiej bo jak wiadomo to przychodzi z juesej a wtedy jest z tym związana cała kwitologia a urzędnkoa coś sie kryll nie spodobał który jest skłądnikiem wiekszosci ty pokarmów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

minął miesiąc i odświezam temat, czy juz sie pokarm pojawił, czy ktoś kupował ostatnio ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A jaką stosujesz konkretnie włókninę ? Taką do wentylacji ?
    • Ja też tak mam - gąbki w 3 gradacjach, na nich włókninę. Uważam, że to się sprawdza.
    • W tym miejscu zgłaszamy kandydatów na męża zaufania. Po upływie terminu temat zostanie zamknięty.   Kandydaci:  
    • Zakończyła się kolejna 2-letnia kadencja obecnego Zarządu PSMP Klub Malawi, który działał w składzie:  Jarosław Jaskólski @yaro Prezes KM Marek Żyła @marek_z_81 Marcin Michalski @marcin73m Łukasz Szewczyk @BombeL Piotr Bojarski @Bojar   Zachęcamy do zapoznania się z treścią poniższej Uchwały ogłaszającej wybory na kolejny okres oraz do zgłaszania kandydatur (w tym wątku).  W osobnym wątku (link w treści uchwały) typować można kandydatów do roli tzw. "męża zaufania".     Uchwała nr KM/37/2026 Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” z dnia 12 stycznia 2026 r. w sprawie wyboru członków Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” .   Na podstawie § 11 w związku z § 13 pkt 3 i § 12 pkt 6 Regulaminu Polskiego Stowarzyszenia Miłośników Pielęgnic ”Klub Malawi” oraz art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 – Prawo o stowarzyszeniach (tekst jednolity: Dz.U. z 2020 r., poz. 2261), Zarząd uchwala, co następuje: 1. W wyborach zostaną wybrani nowi członkowie Zarządu Stowarzyszenia. 2. Kandydatami do Zarządu Stowarzyszenia mogą zostać wyłącznie członkowie Klubu Malawi o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ). 3.1 Zgłaszanie kandydatur w ilości od 1 do 5 osób oraz wyrażanie zgody na kandydowanie odbywać się będzie w trybie jawnym w poniższym wątku. Kandydatów może zgłaszać tylko osoba o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ) poprzez napisanie nowego postu i wskazanie w nim Nicka osoby(osób) będącej jej kandydatem. Zgłoszenia można zamieszczać od dnia 12.01.2026 r. do dnia 21.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ). 3.2 Każdy z kandydatów we wskazanym powyżej wątku może wyrazić bądź nie wyrazić zgody na kandydowanie. Kandydat musi zakomunikować zgodę na Kandydowanie do dnia 21.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ). Brak wyrażenia woli przez kandydata w tym terminie skutkuje uznaniem, że nie wyraził zgody na kandydowanie. 4. Członkiem Zarządu Stowarzyszenia zostanie 5 osób , które uzyskały kolejno największą ilość głosów. W przypadku rezygnacji osoby wybranej w głosowaniu, stanowisko obejmie osoba następna w kolejności pod względem ilości uzyskanych głosów. W przypadku równej ilości głosów, wyboru członka Zarządu dokonają członkowie ustępującego Zarządu Stowarzyszenia spomiędzy osób o równej ilości głosów. W przypadku, gdy kandydaci uzyskają równą ilość głosów w głosowaniu członków Zarządu, decydujący jest głos Prezesa Zarządu. 5. Głosowanie na członków Zarządu Stowarzyszenia; 5.1. Termin: od 22.01.2026 r. do 29.01.2026 r. ( do godz. 23:59 ) 5.2. Prawo do tego aby głosować mają tylko osoby o statusie członka zwyczajnego ( Klubowicza ). 5.3. PW należy wysłać na adres użytkownika stworzonego na potrzeby wyborów @Wybory RS - głos na wybranych Kandydatów ( Kandydata ) Zarządu Stowarzyszenia w liczbie od 1 do 5 osób, wskazujący co najmniej Nick Kandydata lub Kandydatów , 5.4. Głosujący nie mogą: - oddawać głosu na siebie; - głosować więcej niż raz; - głosować w cudzym imieniu. 5.5 Wszelkie głosy nie spełniające warunków określonych w niniejszym regulaminie będą nieważne. 6. Obsługa i kontrola wyborów 6.1 Obsługą i kontrolą wyborów na członków Zarządu Stowarzyszenia zajmie się ustępujący Zarząd Stowarzyszenia ( zwany dalej Komisją wyborczą ) w obecnym składzie. 6.2 Osoby posiadające status członka zwyczajnego PSMP "Klub Malawi" (tj. Klubowicza), za wyjątkiem osób wchodzących w skład Zarządu, mogą dokonać wyboru osoby ( zwanej dalej „Mężem zaufania” ), która ma status członka zwyczajnego PSMP "Klub Malawi" (tj. Klubowicza) i nie jest zarazem członkiem Zarządu. Zgłoszenia można umieszczać w dniach 12.01.2026 r. - 21.01.2026 r. (do godz. 23:59). "Mężem zaufania" zostanie osoba, która otrzymała największą ilość głosów spośród wytypowanych kandydatów. Wyboru „Męża zaufania” należy dokonać w specjalnie do tego celu utworzonym wątku: https://forum.klub-malawi.pl/topic/27460-wybory-męża-zaufania/#comment-396787                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            6.3. Osoba, o której mowa w punkcie 6.2 Regulaminu uzyska dostęp do konta użytkownika WYBORY niezwłocznie po zakończeniu głosowania tj. od dnia 29.01.2026 r. i będzie miała prawo wglądu w wyniki głosowania oraz w porozumieniu z pozostałymi członkami Komisji wyborczej, przysługiwać jej będzie prawo udziału w liczeniu głosów w oparciu o wspólnie wypracowane zasady współpracy. 6.4. Nie dokonanie wyboru osoby, o której mowa w punktach 6.2. Regulaminu, w terminie określonym we wskazanym punkcie Regulaminu skutkuje tym, że obsługą i kontrolą wyborów zajmie się Komisja wyborcza. 7. Ogłoszenie wyników wyborów odbędzie się w formie Uchwały Zarządu Stowarzyszenia stwierdzającej ważność wyborów. 7.1 Termin: 31.01.2026 r. 7.2. Miejsce: Forum  „Klub Malawi”.     Osoby nominowane:    
    • No właśnie nie, do pierwszej komory filtracyjnej (nie licząc zrzutu), planuję włożyć gąbki 10, 20 i 30ppi.  Zdziwiłem się, że tak mówił. Tak samo jak to, że w panelu doklejanym do akwarium też się nie sprawdzają, a znam kilka osób które tak mają.
    • Na filmie Przemek mówi że gąbki w sumpie się nie sprawdzają, też tak uważacie? Jeżeli tak to dlaczego?
    • Ja też nie dopatrzyłem - policzyłem te szczeliny jako dwucentymetrowe. Spokojnie, cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.
    • Teraz się dopatrzyłem, że tam jest 4,2cm ale z przegrodami. Więc jeśli przegrody są 6mm to wychodzi 3 cm pomiędzy nimi. Mój błąd.
    • Mam w sumpie 3 pompy. Głowna - obiegowa Jebao 10000 l/h, pracuje na 1/3 mocy, ponadto 2 małe - jedna porusza kształtkami K1 mikro, druga pompuje wodę z sumpa do żłobka - takie pudełko z 12 l nad sumpem , do którego trafia odłowiony narybek. Jest cisza, znacznie ciszej, niż pracuje wiatrak w komputerze. Kształtki też miały hałasować, ale jakoś nie chcą 😉.
    • Uważam, że masz bardzo sensownie zaprojektowanego sumpa. Nie potrzeba dodatkowej przegrody przed pierwszą komorą, bo tam nic nie będzie, tylko rura spustowa. U mnie szczeliny między przegrodami zrobione są na 18 mm (bo tak pewnie łatwiej było kleić, włożyli płytę wiórową jako dystans) i to całkowicie wystarcza. W Twoim projekcie, pole przekroju takiej szczeliny ma 96,8 cm^2. To odpowiada rurze o średnicy ponad 11 cm. Rura spustowa jest dużo cieńsza, więc ro, co spłynie z akwarium na pewno przejdzie przez te szczeliny. Kaskadowe ułożenie przegród w sumpie jest jak najbardziej OK. Woda spadając będzie się lepiej napowietrzać. Ja tak nie mam, ale gdybym teraz projektował sumpa, to tak bym zrobił.  W projekcie to pominięto, ale warto pamiętać o podpórkach do kratek rastrowych. Media nie powinny leżeć na dnie komór, powinna być pod nimi wolna przestrzeń, żeby woda swobodnie obmywała wszystko, co jest w komorze. Sporo sensownych informacji o budowie sumpa znajdziesz tutaj:  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.