limar Opublikowano 25 Listopada 2008 #21 Opublikowano 25 Listopada 2008 Jeszcze takie małe pytanie. Słynne sengi są z Senga Point? Nie, są z Senga Bay (tak powiedział mi Jakub ,od którego nabyłem rybcie)
meth Opublikowano 26 Listopada 2008 #22 Opublikowano 26 Listopada 2008 Jeszcze takie małe pytanie. Słynne sengi są z Senga Point? Nie, są z Senga Bay (tak powiedział mi Jakub ,od którego nabyłem rybcie) Mapy pokazują Senga Point i Senga Bay w tym samym miejscu – co ciekawe na zachodnim brzegu w Malawi
meth Opublikowano 26 Listopada 2008 #23 Opublikowano 26 Listopada 2008 Trochę poszperałem, biorąc ogólnie Maylandia estherae to na tych samych obszarach wystepują: Cynotilapia afra (Metangula) Cynotilapia afra (Minos Reef) Labeotropheus fuelleborni (Minos Reef) Metriaclima zebra (Chilucha) Pseudotropheus sp. "Elongatus Metangula" Tropheops sp. "Broad Mouth" (Minos) Tropheops sp. "Yellow Gular" (Gome) Cynotilapia sp. "Black Eastern" (Nkhungu) Melanochromis johannii (Metangula) Melanochromis simulans (Nkhungu) Jeśli wziąć pod uwagę Senga bay to jeszcze acei Pewnie jeszcze sporo by się znalazło Dostepności gatunków w polsce nie brałem pod uwagę
Marcin0603 Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor #24 Opublikowano 26 Listopada 2008 Dzięki . No a dostępność tych gatunków w Polsce pewnie jest znikoma
yaro Opublikowano 26 Listopada 2008 #25 Opublikowano 26 Listopada 2008 bez przesady niektóre można dostać.
mars Opublikowano 26 Listopada 2008 #26 Opublikowano 26 Listopada 2008 No i jest tych gatunków o wiele wiecej niż wymieniono powyzej, z tym ze nie spotkałem się z jakims ogólnym spisem gatunków z tamtego rejonu [a sprawdzanie po kolei miejsc wystepowania innych gatunków i porównani z występowaniem esterek to troche syzyfowa praca], ale dla przykładu chocby liczba gatunków endemicznie wystepujacych wzdłuż wybrzeży Tanzanii wynosi według Spreinata tak około 130 gatunków, odmian barwnych w to nie wliczająć a w końcu do Tanzanii nalezy niecałe 1/4 wybrzeża jeziora Malawi
Rekomendowane odpowiedzi