Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

samce na pewno terytorialnych.

Maja swoją grotę którą bronią przed każdym intruzem.

Redzik to nie ps. acei

Opublikowano

No mam demasony i właśnie red redy, i jak zmienie akwarium na 150x50x50 to chcę dołożyć trzeci gatunek, i skoro redy są terytorialne i nie będą pływać w toni to chyba wybiorę jakiegoś z labeotropheusów :wink:

Opublikowano

redy są terytorialne ale pływaja w toni również - terytorializm nie swiadczy o tym, że ryba siedzi cały czas w grocie.

ale pomysł z labeotropheusami jest spoko

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wie ktoś może jakie gatunki w jeziorze występują na obszarze na którym żyje maylandia estherae red red?? Jeśli ktoś wie to niech napisze :wink:

problem w tym ze jest ich od groma i ciut ciut, esterki są dość popularne w jeziorku, coprawda nie wystepują na terenie całego jeziora ale i nie zajmuja jakiegoś konkretnego określonego obszaru jak to się zdarza ze dany gatunek zajmuje tylko jakąś niewielką rafę. esterki wystepują w wielu miejscach rozasianych na obszarze kilkudziesięciu kilometrów głównie wschodnie wybrzeże wzdłuż granicy Mozambiku ale i bardziej na północ w Tanzanii tez

Opublikowano

Tak jak mars napisał estherae endemitem nie jest, więc sporo gatunków powinno z nimi pływać.

Ale masz racje, przeglądając pobieżnie BTN nie natrafiłem na dokładnie takie same miejsca występowania, trzeba by dokładniej gatunki przejrzeć i mapę przestudiować.

Jeszcze takie małe pytanie. Słynne sengi są z Senga Point?

Opublikowano

Co do seng to ja Ci nie odpowiem :wink: . Ale co do estherae red red tak jak Ty przejrzałem kilka stron i nie mogę znaleźć żadnego gatunku który z nimi występuje... Więc jak ktoś zna albo znalazł to fajnie by było jakby napisał :D