Jump to content

Ile wody muszę przenieść ze starego do nowego akwarium?

Recommended Posts

Posted

Witam kolegów,

Na dniach przenoszę moje istniejące 500 L akwarium do nowego baniaka 840 L w moim nowym domu.

W obecnym akwarium mam dwa pracujące już kubły Tetratec ex1200. Zaznaczę, że nie będę przenosił ani żwirku ani kamieni. Żwirek zamieniam zgodnie z poradami na forum na piasek kwarcowy z Castoramy - 200 kg już leży w garażu :) Kamienie wymieniam na piaskowce.

Chciałbym się zapytać ile musiał bym przewieść wody ze starego akwarium, żeby w miarę szybko wpuścić rybki? Niestety mogę jednorazowo przewieść 10L - no chyba, że zorganizuję sobie drugie wiadro z pokrywką :lol:

Drugie moje pytanie dotyczy przenosin filtrów, w jakiej sekwencji powiniennem je przenosić? Czy oba dopiero razem z rybami czy może jeden z nich przenieść powiedzmy 2 tygodnie wcześniej a drugiego dopiero z rybami?

Wszelkie inne sugestie dotyczące przenosin również mile widziane :wink:

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Grzegorz

Posted

im wiecej wody przewieziesz tym lepiej. jak dasz rade i 400 to 400. tu jest taki problem ze pozbywasz sie piasku i skal , ktore sa duza czescia nitryfikacji w zbiorniku. niestety nie da sie jednoznacznie odpowiedziec czy bedziesz mogl wpuscic ryby od razu. wpuscisz jak bedziesz mial odpowiednie parametry.w sumie mozesz przewiesc np.300 litrow, ze 100 dolac kranowy(tylko wczesniej zbadaj ja) i nastepnie co dzien, sukcesywnie uzupelniac po troszku, az baniak bedzie pelny.moze ktos z forumowiczow z twojej okolicy ma pozyczyc jakas beczke wieksza z nakretka ?to bys mial najlepsze :wink:

co do filtrow to lepiej przeniesc jeden troszke wczesniej, oczywiscie pod warunkiem ze drugi ci uciagnie "stare" akwa.

pozdrawiam

Posted
ktos z forumowiczow z twojej okolicy ma pozyczyc jakas beczke wieksza z nakretka

no właśnie, może masz coś takiego, albo wiesz kto ma? :mrgreen: z tego co widzę to Ty jesteś z mojej okolicy :wink:

A co do tych butelek z Biedronki to wcale nie taki zły pomysł, tym bardziej że właśnie w Biedronce kupuję dosyć duże ilości wody niegazowanej, tylko, że do tej pory w 1,5L butelkach... :lol: A jak bym tak od jakiegoś czasu je zbierał to bym za jednym razem wodę przewiózł :wink:

Posted

ja z twojej ? sosnowiec ->oswiecim ? chyba nie :lol:

idze chlopie do sklepu malawi , pogadaj z ludzmi a napewno ci pozycza :D tam sa fajni ludzie :D

a jak nie to pukaj do fisza, danielaj, zbigniewa , oni sa z twojej okolicy :roll: (jesli kogos pominalem to przepraszam) :lol:

Posted
ja z twojej ? sosnowiec ->oswiecim ?

dla mnie to jest bliska okolica, ale może to już takie zboczenie zawodowe, w pracy robię często nawet 2000 km tygodniowo po całej Polsce. Oświęcim to 20 minut samochodem... :lol:

Posted

Jak chcesz trochę wody to zapraszam do Będzina, a i do sklepu malawi masz blisko na pewno tez Ci odstąpią wody, a i może pojemników na wodę… :)

Posted

koledzy nie wyolbrzyjmiajmy sprawy wody - to nie ona jest tutajk najważniejsza lecz filtry i bakterie w tych filtrach.

co do wody może wlać całą świeżą do akwarium a dojrzałe filtry podpiąć pod te akwarium gdy w wodzie nie będzie juz chloru, aby nie zabić bakterii w kubełku. Więc proponuję wlać świeżą wode do akwarium, wlac antychlor poczekać z dzień aż się to cholerstwo wytrąci i podpiąć filtry, jestem pewny ze będzie wszystko w porządku, jedynie w wodociągach dowiedział bym sie czy nie wlewali chloraminy - ona jest jeszcze gorsza od chloru.

Przy takiej podmianie jednak należy pamiętać aby bakterie w filtrach miały nową pozywkę, czyli trzeba wpuścić równocześnie z filtrami ryby.

Posted
co do wody może wlać całą świeżą do akwarium a dojrzałe filtry podpiąć pod te akwarium gdy w wodzie nie będzie juz chloru, aby nie zabić bakterii w kubełku
zgadzam się, zdarzyło mi się tak wystartować 112l bez żadnych problemów