Pan Pyszczak Opublikowano 18 Października 2008 #1 Opublikowano 18 Października 2008 Witam! Od prawie dwoch m-c mam akwa po restarcie. Wlozylem tlo kupne. Na tle od miesiaca rozwija sie brazowy glon, ktory widac na zdjeciu. Chyba okrzemki... Brazowy srednio mi odpowiada. Chcialbym miec zielony. Wiem,ze nie ma gotowego przepisu na wychodowanie takiego glonu. Ale ostatnio robilem porzadek. Patrze, a po drugiej stronie tla wyrosl na gorze piekny zielony glon. Jest gesty i dlugi na 3 cm. Taki troche trawiasy. Zrobilem tez mu zdjecia. Nie mam pojecia dlaczego tam. Czy jest to wina tego,ze nie ma tam takiej rotacji wody,czy temperatura wyzsza (bo grzlka jest za tlem) czy tez pyszczaki go nie skrobia. Bardzo bym chcial aby choc troche wyroslo go z przodu. Co do oswietlenia to mam takie: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... f0d7cfd05e i taka druga http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 3cc4abad19 Czy istnieje mozliwosc aby ten glon przeniesc do przodu? Czy jakims pomyslem jest zedrzec go z tylu i wrzucic z przodu? Dzieki za odp.
mutra Opublikowano 18 Października 2008 #2 Opublikowano 18 Października 2008 jakby miały rosnąć z przodu to już by rosły, zarodniki krążą w wodzie więc może to tylko kwestia czasu.
Pan Pyszczak Opublikowano 18 Października 2008 Autor #3 Opublikowano 18 Października 2008 a jak myslisz,co moze byc powodem,ze akorat tam sie tak dobrze rozwijaja?
yaro Opublikowano 18 Października 2008 #4 Opublikowano 18 Października 2008 odpowiednie warunki pewnie jest ciemniej, słabsza filtracja, pewnie i wiele innych rzeczy.
Pan Pyszczak Opublikowano 20 Października 2008 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2008 Wzielem powyrywalem recznie je zza tla i powrzucalem do akwa taki moze bezsensowny zabieg,ale moze szybciej sie glon rozsieje bo i tak z tylu nie jest potrzebny. Ale od paru dni widze, ze na kamieniach zaczyna pojawiac sie zielony glonik. Jest go poki co bardzo malo. Co dziwne na tle jest mnostwo glonu brazowego ale zielonego poki co nie widac. Z kolei na kamieniach brazowego nie ma tylko zaczyna sie rozwijac troszke zielonego.
mutra Opublikowano 20 Października 2008 #6 Opublikowano 20 Października 2008 przyjdzie i zielony, wystarczy poczekać. Jak stoisz z twardością wody? u mnie zielone lepiej rosną przy GH powyżej 15
Pan Pyszczak Opublikowano 20 Października 2008 Autor #7 Opublikowano 20 Października 2008 musze sprawdzic!
Pan Pyszczak Opublikowano 20 Października 2008 Autor #8 Opublikowano 20 Października 2008 mutra dzisiaj sprawdzalem parametry i wyszlo mi twardosc 8 gh = 18 kh = 9 ?!?!
mutra Opublikowano 20 Października 2008 #9 Opublikowano 20 Października 2008 chciałeś powiedzieć pH 8? jeżeli tak to wszystko Ok
Pan Pyszczak Opublikowano 20 Października 2008 Autor #10 Opublikowano 20 Października 2008 Tak oczywiscie PH 8 Nie wiem jakie sa idealne wartosci GH I KH ? Kupilem dzis nawoz sera dla roslinek i bede malutko dozowal do zbiornika ok?
Rekomendowane odpowiedzi