Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium młode, > 3 tygodnie dojrzewało, potem (do NOW) od 4 tygodni rybki.

40 szt. same młode 3 - 5 cm.

375 litrów, piasek plus 10 kg żwiru koralowego, woda kranowa bardzo twarda >7

NH3 mocno poszło niebezpiecznie go góry, zatem -> podmiana wody.

Filtr zewnętrzny Terta 1200, zmontowany wg instruckcji obsługi :D (WA, kulki biologiczne, ceramika Tetry, gąbki itd)

Filtr wew. AquaEl Turbo 1100, duża gąbka, w środku MIX Zeocarb (zeolit i WA), zamiata znakomicie, gąbka czyszczona 2 x tydzień, ostatnio co 2 dzień (strach ma wielkie oczy :roll: )

Niestety nie założyłem prefiltra na rurkę do kubła i cały (połowa, bo wew. po drugiej stronie) syf z akwarium ląduje w jego środku. Doczytałem, że jak ma być "bezobsługowy" i na prawdę biologiczny, to "ceramika po dach", gąbka jako prefiltr, reszta kosz. I tu pytanie:

Jaka przyjąć strategię dla tak młodego akwa, czy aby taka raptowna zmiana (płukanie starej ceramiki z brudu) plus nowa ceramika to nie za duże ryzyko? Nie wiem jak się już zadomowiły bakterie w samym akwarium? Czyścić kubeł i czekać, ale jak długo? A może można wymienić wg opisów na forum?

I drugie pytanko, co dać do środka wewnętrznego (o węglu aktywnym poczytałem :D i sam wiem, że już nic nie wiem)?

p.s.

Zenek nadal żyje, niestety się nie wyprostował i los jego widzę marnie, tym bardziej, że biją i gonią go już praktycznie wszystkie inne pyski.

Opublikowano

OK, dzięki za szybkie info, zaryzykujemy z wymianą.

Mam natomiast banalne pytanie natury technicznej.

Czy przed zdjęciem prefiltra do czyszczenia wyłączać kubeł? Jak nie wyłączę to zostaje przecież niezłych wymiarów rurka ssąca i jakiś maluch może tam wylądować? A może 2 gąbki jako prefiltr, na zmianę, raz jedna a potem szybko druga? Jaki macie na to patent, żeby filtr (kubeł) jednak pracował?

No i temat zawartości filtra wewnętrznego - co tam byście w moim przypadku wsypali?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi o prefiltr, to ja po prostu go ściągam, szybko płuczę i zakładam. Kontroluję, czy ryby nie podpływają w okolice rurki i w razie czego odganiam 8) nie wyłączam filtra.

Co do drugiego pytania, nie bardzo rozumiem. W filtrze wew nie ma czego wypełniać. Zakładasz gąbkę i po krzyku :wink:

Opublikowano

wyłączenie filtra niczego nie spowoduje, oczywiście jeżeli będzie to tylko wymiana prefiltra - tak krótki czas niczego złego nie zrobi, można też mieć dwie gąbki i je szybko wymieniać - więc każdy pomysł jest dobry.

Opublikowano

Z tym wyłączaniem kubła chodziło mi o to, że miewam kłopoty z jego ponownym zassaniem i wolałbym uniknąć jego wyłączania.

Dzięki za odpowiedzi, zwłaszcza, że w końcu mam jednoznaczne info, że w wewnętrznym niezbędna jest tylko gąbka (a reszta to ewentualny kaprys akwarysty).

Pozdrawiam

bodek

Opublikowano
Ale przecież po wyłączeniu nie trzeba ponownie zasysać wody bo woda w rurkach i w kuble już jest, wystarczy przed wyłączeniem go z prądu zakręcić zaworki :wink:

Widzisz, mi w 305tce, po zatrzymaniu splywa woda z rur i nie koniecznie chce znow zassac :P Tez nie wylaczam kubla, jesli nie ma takiej potrzeby:)

Opublikowano
p.s.

Zenek nadal żyje, niestety się nie wyprostował i los jego widzę marnie, tym bardziej, że biją i gonią go już praktycznie wszystkie inne pyski.

w takim razie wiesz co musisz z zenkiem zrobić