Skocz do zawartości

Pokarm dla obsady maingano i saulosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ps edit 2 :mrgreen: jeżeli porównujesz pokarmy przy pomocy spisu składników to zwróć przede wszystkim uwagę na :

PRODUKTY POCHODZENIA - zazwyczaj oznaczają wszystko poza tym czego się spodziewamy (pióra, kopyta, rogi, wnętrzności ryb, płetwy itp)

BIAKOWE EKSTRAKTY ROŚLINNE - czyli soja

ZBOŻA- W praktyce oznaczają mąkę a zbyt dużo mąki = fermentacja w jelitach, zakwaszenie, zaparcie

Niestety producenci nie podają z czego dokładnie są produkty, przeważnie są to jakieś zdechłe ryby albo ich szkielety. Soja? Fakt rzadziej spotykane, ale np "tluszcze i oleje" W tym też może być też soja. Zboża - po za mąką raczej nie mamy o czym marzyć, nawet od danichi. Dalej nie przekonują mnie drogie pokarmy...

Opublikowano

a powinny - efektami. ja po 3 miesiącach karmienia ryb wyłącznie dainichi zauważyłem zmiany na plus w prównaniu z tropicalem 36/serą granugreen.

Opublikowano
Dalej nie przekonują mnie drogie pokarmy...

skoro cie nie przekonuja to darmowym pokarmem bedzie shrimp- mix.

Jak darmowym? Trzeba kupic krewetki w sklepie i jakis groszek lub/i szpinak.

Darmowa jest dafnia- trzeba sobie tylko zalatwic kawalek drutu i stare rajstopy. No, ale ozniej juz calkiem za darmo. Jak to mowia- zarcik, zarcik, no, no, no...

Powaznie- jezeli ktos nie rozumie na czym polega sklad tzw. jakosciowy i o ekonomicznie uzasadnionych nagieciach owego przez producentow pokarmow od ludzkich do psich... to mysle, ze nie ma sensu rozmawiac.

Ja tez kupilam Kijanke. Mam mocny silnik, skore, klimatronik i kupe bajerow za osiem dyszek. Po co doplacac nastepne cztery do audi jezeli i tak je na ulicy ''paluje'', a plastik to plastik, skora-wiadomo ze swiniaka, kol ma tyle samo. To po co mi slabsze auto za wieksze pieniadze. Jak widac potepiac nie bede bo sama tkwie w mroku niskiej jakosci. Tez z musu.

Opublikowano
Ja tez kupilam Kijanke. Mam mocny silnik, skore, klimatronik i kupe bajerow za osiem dyszek. /

je je jej :wink: jeszcze nigdy nie jechalem kijanka 240km/h :wink: dopiero z wami dziewczyny :wink:

mmrrr...wrazenia - bezcenne - i to pytanie : ktos nas wyprzedzil ? - nie.. - to dobrze :D

a tak powaznie. miejmy nadzieje ze autor tego watku przemysli niektore sprawy i zrozumie ze nie da sie karmic tylko i wylacznie wspomnianym shrimp-mixem, czy spirulina...

Opublikowano

Zamierzam za jakis czas wypróbować dobre wybarwiające pokarmy. Proszę o przykłady zestawienia. Chciałbym, aby wypowiedziały się osoby sprawdzone na swoim przykładzie.

Jakie pokarmy, jakie ryby, porównanie wybarwienia ze tańszymi pokarmami. Z góry dziękuję.

W jakim czasie powinno być widać różnice ubarwienia?

Opublikowano

ja mam tylko trzy 100% efekty w ubarwieniu ryb:

1: po przejściu z tetry pro na hikari wszystkie ryby zaczęły lepiej wyglądać. Najbardziej podciągnęły się johanii - z bladych zrobiły się głęboko czarne. czas : jakieś 3 tygodnie

2: po przejściu z hikari na dainichi vegie fx ceruleusy podciągnęły kolor z cytrynowego na ciemno-żółty. czas: pierwsze efekty - po 5 dniach (mimo że wszysycy wmawiają mi żę tylko mi się wydawało :mrgreen: )

3: po dorzuceniu do hikari płatków z solowcem OSI samiec reda wybarwił rząd łusek z boków ciała na ciemno pomarańczowy. czas: około 4 tygodni pierwsze zmiany po 2

Opublikowano

mutra: czy karmiłeś jakimiś słabszymi pokarmami w trakcie, czy tylko jednym/kilkoma z górnej półki ?

Mjunszajn co sądzisz o takim zestawieniu:

http://www.sklepmalawi.eu/Naturefood_Premium_Cichlid_M_105g_p4114.html

http://www.sklepmalawi.eu/OSI_Red_Tiny_Bits_Fine_190g__granulat_dla_dyskowcow_i_ryb_morskich_wybarwiajacy_p3694.html

opcjonalnie:

+tropical spirulina granulat

+hikari excel i gold,

które już mam