Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam takie pytanie, miałem jakiś krzaczek (na szczęście 2 dni) i z niego wylazła jakaś masa glutków :). Więc postanowiłem go wyłączyć i wyczyścić gąbkę. No właśnie... jak go tylko wyłączyłem i dotknąłem gąbki to wszystko sobie pięknie odpłynęło (syf z gąbki)... zew to przepięknie rozdmuchał i w całym akwa było milion glutków...

kurcze... jak Wy czyścicie tą gąbkę żeby ten zebrany syf nie odpływał ? :) Poradźcie...

Dzieki :)

pozdr...

Z.

Opublikowano

Pomijając to, że kompletnie nie rozumiem o jakim krzaczku piszesz, gdzie go miałeś i jakie glutki z niego wyszły, gąbkę z filtra wewnętrznego czyszczę w zlewie, a nie w akwarium...

Jeśli masz głowicę z założoną na niej gąbką, to przed wyciągnięciem jej z akwarium nałóż na nią worek foliowy, żeby woda z brudem, krzaczkami i glutkami nie rozpłynęła się w akwarium, tylko została w woreczku. Później cały zestaw do zlewu/misku/umywalki/wanny i czyść pod bieżącą wodą...

Opublikowano

ja wewnętrzny czyszczę w taki sam sposób tylko bez woreczka ponieważ gąbki mam zamknięte w obudowie filtra, czyszczę go max co 2 tygodnie.

Opublikowano
czyszczę w zlewie, a nie w akwarium...

quote]

:lol:

No właśnie chciałem go wyczyścić w zlewie pod bieżącą wodą. Tylko przy wyjmowaniu wszystko z gąbki odpłynęło.

Ja mam zwykłą gąbkę bez obudowy. Dziękuję za radę z woreczkiem, tak właśnie następnym razem zrobię.

Rozumiem, że zanim nałoże woreczek to go nie wyłączać z prądu ? :>

pozdr...

Z.

Opublikowano
zartujesz sobie czy powaznie mowisz z tym pradem ?

powaznie, moje pytanie jest takie - czy mam wyłączać filtr wew czy nie ? Jak tak to zanim nałożę woreczek ? czy dopiero jak go nałożę?

i proszę o radę.

Do tego mam jeszcze jedno pytanie. Mam w wew Atman 202 jeszcze wężyk do napowietrzania. Niestety strasznie głośno pierdzi... więc go nie używam. Może tak chodzić ? czy też koniecznie muszę napowietrzać ? (pytam odnośnie ryb, a nie sprzętu)

pozdr...

Z.