wojtass Opublikowano 1 Października 2008 #1 Opublikowano 1 Października 2008 Witam, w poprzednim baniaku używałem Tetry Ex-700 i nie słyszałem go w ogóle. Teraz kupiłem Nawe akwa + kubełek Penn-Plax Cascade 1500 i niby działa, ale jak oglądam telewizje to o kilka… jak nie kilkanaście decybeli głośniej jak zwykle. Proszę o markę i model filtra, który będzie cichy i dobry do 500L. Z góry dziękuje Cytuj
Neno Opublikowano 1 Października 2008 #2 Opublikowano 1 Października 2008 JBL CP500 ale jako , ze za wielki nie jest należało by wywali wszystkie oryginalne wkłady i zasypac ceramiką . Naprawde jest "bezgłośny" ! Obok pracuje właśnie EX700 i to ten kubełek słycha . Ewentualnie Unimax 700 , wielkie to to , ciche , tyle , ze przepływ faktyczny bardzo mały , ale jeśli to Ci nie przeszkadza to polecam . Kubełek jest cichy , nie to , ze go wcale nie słychac , ale jest cichy i TV mozna spokojnie ogląda , ja nawet śpie przy nim w odległości ok 5 metrów. Cytuj
wojtass Opublikowano 1 Października 2008 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2008 No nie spodziewalem sie, ze ktos o tej porze odpowie:) Ale dzieki. Patrzylem na ten unimax 700. Co masz na mysli mowiac maly przeplyw... przeciez ma on az 1700l/h, czyli wiecej niz ten co mam i niz JBL CP500. Swoja droga rozwazalem JBL CristalProfi e1500 lub wspomniany przez Ciebie Unibax 700. Rozumiem, ze polecasz ten drugi bo go masz lub miales? Cytuj
sision Opublikowano 1 Października 2008 #4 Opublikowano 1 Października 2008 Nasze forum czynne jest 24h na d Neno ma Unimaxa. Mówiąc o przepływie miał pewnie na myśli to, że przepływa spada, jak się kubełek zapcha wkładami i w dodatku troszkę się to wszystko przybrudzi Ja od siebie, jak zwykle z resztą, polecę Atmana. Ciche i niezawodne filtry. Przy czym musisz mieć na uwadze jedną rzecz - ile osób, tyle propozycji. Każdy poleci coś innego. Cytuj
Siwy1973 Opublikowano 1 Października 2008 #5 Opublikowano 1 Października 2008 ile osob tyle propozycji - ja mam w 500l 2xfluval 305 z poprzednich baniakow , glowa blisko przy spaniu 1m filtry na wiezchu i nic nie slychac Cytuj
Neno Opublikowano 1 Października 2008 #6 Opublikowano 1 Października 2008 Polecam bo mam Mam Unimaxa 700 , CBL 250 i 500 , EX 700 i sumpa W unimaxie przepływs spadl po wywaleniu wszystkiego ze środka i zasypaniu go ceramiką . Na oko spadł o połowę po dołożeniu do tego jeszcze bardzo gestego prefiltru który MUSISZ czyścic co 1-2 tyg bo kubeł całkiem stanie. Zaleta - po 6-9 miesiącach , praktycznie w środku woda była taka ,że jak bym oczy zamknął to i herbate bym z tego wypił P.S. Na żaden z tych kubełków złego słowa nie powiem , poza EX 700 który kupiony jako uzywany miał praktycznie wszystkie uszczelki i przycisk do wymiany . Koszt z przesyłkami ok 50 zł - dobrze, że był dodany jako gratis do uzywanego akwa bo inaczej to bym się nieźle wkurzył . Tak czy owak do dzis nie mogę spokojnie spa czekając na jego rozszczelnienie (chodzi u mnie od wiosny). Cytuj
Zibi Opublikowano 1 Października 2008 #7 Opublikowano 1 Października 2008 Ja też posiadam Unimaxa 700 i podobnie jak koledzy stwierdzam spadek wydajności , nie raz mi sie wydaje że fluval 305 lepiej działa Cytuj
wojtass Opublikowano 1 Października 2008 Autor #8 Opublikowano 1 Października 2008 Ja też posiadam Unimaxa 700 i podobnie jak koledzy stwierdzam spadek wydajności , nie raz mi sie wydaje że fluval 305 lepiej działa no tak... ale do 500L bedzie raczej za mały:( Wiec jak narazie ciezko cos wybrac. Ten co mam halasuje jakby mial zatarty silnik, fluval 305 ma zbyt mala przeplywnosc, unimax 700 ktory rozwazalem odpada bo jak narazie 100% uzytkownikow pisze o spadku wydajnosci. Massakra... czy nikt nie potrafi zrobic czegos co bedzie w 100% OK. Uwazam ze TetraTec dziala super... szkoda tylko ze zakonczyli rozwoj na 1200l/h Cytuj
mutra Opublikowano 1 Października 2008 #9 Opublikowano 1 Października 2008 nie sugeruj się przepływami podanymi przez producenta.Wydajność pompy mierzona jest bez wkładów a często nawet bez węży. U mnie 205 zasypany ceramiką dmucha całkiem porządnie Cytuj
Bonio61 Opublikowano 1 Października 2008 #10 Opublikowano 1 Października 2008 podepnę się do tematu jaki lepszy fluwal 405 czy jbl cp e1500 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi