pawelll Opublikowano 30 Września 2008 #1 Opublikowano 30 Września 2008 Witam wszystkich na forum. Chciałbym założyć swoje pierwsze malawi. Sporo na ten temat czytałem ale mam jeszcze pare pytań. Ma to być akw. profilowane 240l z pokrywa standart 2x30w. W akwarium będą pływać najprawdopodobniej: Pseudotropheus saulosi(2 + 5) i Labidochromis caeruleus "yellow"(2 + 8, filtr najprawdopodobniej eheim 2226. Moje pytania są następujące: -czy oświetlenie jest na początek wystarczające? -czy ten filtr sobie poradzi z całym akwa? -jakie tło strukturalne kupić? (bo są takie drogie po 200 i takie po 60 ktore bedzie ladniejsze?) -jaki zastosować wkład do niego filtra? (ceramike?) -jakie wybrać podłożę?(piasek kwarcowy czy dolomit?) -a jakie najlepiej skały? -może ktoś poleci jeszcze jakieś inne zestawienie pyszczakow? -czy z tymi pyszczakami można chodować jakac pojedyncza krewetke filtrującą np. Atya Gobonensis -albo moze raka marmurkowego? Z góry dzięki
slawek gorol Opublikowano 30 Września 2008 #2 Opublikowano 30 Września 2008 - eheim wystarczy. z tego co pamietam ma 9 litrow pojemnosci wiec spoko (a gdzie mech.?) - swietlowki - tobie sie ma podobac, rybom i nam to obojetne, dobierz swietlowki ktore tobie odpowiadaja -tlo strukturalne - jak wyzej -uzyj zwyklej najtanszej ceramiki -podloze - piasek aczkolwiek maglujemy tez teraz temat zwirku w poscie obok -skaly - jakie chcesz - to zalezy od tla, barwy podloza -obsada- nie znam sie -krewetke mozesz dac nastepnie wlaczyc stoper i podac czas na forum -rak w malawi ?
sision Opublikowano 30 Września 2008 #3 Opublikowano 30 Września 2008 Moim zdaniem jedna świetlówka z odbłyśnikiem wystarczy, nie potrzeba dwóch. Kubełek myślę, że wystarczy. Wypełnij go ceramiką i będzie dobrze. Ale to i tak nie zwalnia Ciebie z kupna filtra wew, bez tego nie da rady. Tła strukturalne kupne mi się nie podobają, no chyba że BTN, ale one nie są ani za 200, a tym bardziej zza 60zł dlatego albo robiłbym sam, albo dał brystol czarny. Jako podłoże dałbym piasek, ale zwykły, budowlany, może być np z castoramy. Skały jakie chcesz, jest tego trochę do wyboru - wapień, serpentynit, piaskowiec o różnych kolorach, łupek itd. Żadnych raków, krewetek i innych takich bym nie dawał, było otym na forum, użyj opcji "szukaj" Obsada średnio mi się podoba, raczej poszedłbym albop w stronę Caeruleusa, albo Saulosi (dietowo). Do Caeruleusa jakąś Afrę, może Chisumulae, a do Saulosi dałbym pewnie Rdzawe
pawelll Opublikowano 30 Września 2008 Autor #4 Opublikowano 30 Września 2008 Wielkie dzieki za tak szybka odp. -A jakis konkretny filtr wewnetrzny polecicie?(mam taki aqua szut junior 500 ale chyba za slaby) -a zamiast yellow dal bym do saulosi rdzawe to ile ich najlepiej? -i gdzie mozna dostac takie fajne skaly? (jaki kolor do piachu)?
slawek gorol Opublikowano 30 Września 2008 #5 Opublikowano 30 Września 2008 skaly mozesz dostac w skladach ogrodniczych badz w firmach gdzie robia zielence... za 4 piwa masz u nich pol auta rdzawe i saulosi = piekne polaczenie, daj po 10 mlodziezy i czekaj co wyrosnie.a pozniej bedziemy redukowac a szucik zdecydowanie za maly..szukaj cos ok 1000 l/h...
sision Opublikowano 30 Września 2008 #6 Opublikowano 30 Września 2008 Filtr wew musi mieć minimum 1000l/h przepływu. Może to być fluval 4+ po tuningu, może to być pompa AquaMdica PF1000, może któryś z modeli Weipro. Jajk dasz Saulosi i Rdzawe, to po max 8 sztuk. A skały wszędzie - sam wykop może być też centrum ogrodnicze, żwirownia itd.
mutra Opublikowano 30 Września 2008 #7 Opublikowano 30 Września 2008 i raczej kup sobie proste akwarium nie profilowane. Profilowane są śliczne i fajne na początku a potem zaczynają denerwować. Zaczynałem od profilowanej 112 i nigdy więcej giętych szyb
lebovski Opublikowano 30 Września 2008 #8 Opublikowano 30 Września 2008 ja nie dawałbym rdzawych (mam od ponad dwóch lat, uważam je za wyjątkowo mało efektowne, a próbowałem wielu opcji oświetlenia) ani yellow (bedzie za zółto w opcji z saulosi); co do tła - zwróć uwagę wyłącznie na strukturę (i oczywiście na materiały z jakich jest wykonane), kolor przestanie się liczyć jak tło zarośnie glonem; pozdr 8)
pawelll Opublikowano 30 Września 2008 Autor #9 Opublikowano 30 Września 2008 ja nie dawałbym rdzawych (mam od ponad dwóch lat, uważam je za wyjątkowo mało efektowne, a próbowałem wielu opcji oświetlenia) Czytałem na innym forum ze ktos właśnie miał rdzawe i sie kiepsko prezentowaly i kupil swietlowki Narva oceanic nature i prezentowaly sie kapitalnie. A czemu profilowane akwa zaczynaja denerwowac? mialem 3 lata 180l profil ogólne i nie bylo tak zle
slawek gorol Opublikowano 30 Września 2008 #10 Opublikowano 30 Września 2008 rdzawe sa przesliczne.... wcale nie nudne, a ich walki widowiskowe.. mam je pod philipsem aquarele i niech ktos mi powie ze sa brzydkie...
Rekomendowane odpowiedzi