Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesć mam problem. Mam akwarium 200 litrowe 2 swietlówki Aqua coral i aqua sky PHILIPSa , ciemne dno, białe piaskowce a rybki przy włączonym świetle pływaja lub stoja na dnie. Jak światło jest wyłaczone to pływaja normalnie. jedyne copodrywa je do góry to jedzenie:) jaki może byc tego powód??

Opublikowano

A może po prostu nie podoba im się aktyniczna świetlówka AQUA CORAL, to jest morskie światełko. Gdzieś czytałem że oświetlenie aktyniczne nie jest zbyt zdrowe dla ryb słodkowodnych.

A AQUA CORAL TO:

Świetlówka imitująca środowisko morskie. Odtwarza warunki występujące na głębokości 10 m. Sprzyja rozwojowi korali i bezkręgowców. Cechy: - powleczona wewnątrz białym luminoforem w celu zamiany promieniowania w zakresie krótkich fal UV na promieniowanie aktyniczne

Wykręć ją na parę dni zobaczysz jaki będzie efekt

Opublikowano

To tylko moje gdybanie, ale może wystrój (kamienie) masz zbyt niski + brak tła + włączone oświetlenie i rybki nie czują się zbyt pewnie, a dopiero po wyłączeniu świetlówek poczucie bezpieczeństwa wzrasta.

Opublikowano

Podłączę się. Moje Maingano kupiłam 2 tyg temu i do dzisiejszego dnia jak mam zapalone światło (jedną świetlówkę 30W) to wszystkie siedzą w jednym miejscu za kamieniami. Po zgaszeniu światła od razu wypływają i fajnie pływają po akwarium. Czy to kwestia nieprzyzwyczajenia do światła? Do tego 3 z nich są jeszcze blade prawie białe. Dodam, że parametry w porządku, no2-0, no3=10, ph=7,8, kh=15.

Opublikowano

nie jest to normalne zachowanie, ale można to jeszcze wytłumaczyć aklimatyzacją.

jakie inne ryby pływają w Twoim akwarium ?

czy też tak się zachowują?