Skocz do zawartości

pomoc w dobraniu sprzetu do 240l 120x40x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie-zakładam akwa malawi o wymiarach jak w temacie. Kupiłem (mam nadzieje że niepochopnie) kubełek tetra ex700 700l/h. Pytanie moje jest następujące czy dokupić do tego filtr mechaniczny, czy wymienić ten co mam na ex1200 i zostać przy jednym filtrze(700 jeszcze nie zalewałem dlatego jest mozliwość wymiany). Przy 1200 myślałem żeby wsadzić na dno gąbkę a reszta ceramika, chociaż chyba lepiej wsadzić 2 filtry?? Czekam na rady :)

Wiem, że podobna konfiguracja była już rozważana, ale potrzebuje opinii na temat tego co chce włożyć :).

W osobnym dziale pytanko co do dekoracji

Z góry dzięki za odp

Opublikowano

tetra 700ex jest troszkę mały do takiego akwarium, chyba że będzie mała obsada w nim.

Jednak czy kupisz większy to i tak filtr mechaniczny będzie Ci potrzebny.

Więc proponuję 1200 i filterek wew.

Opublikowano

jak juz yaro wspomnial demasonki odpadaja z redami..

w 240 daj max 2 gatunki.. ja dalem 3 i widze juz dworzec kolejowy u siebie... poki ryby sa male to jest dobrze... pozniej zaczynaja sie klopoty...

Opublikowano

a jak w koncu z filtracją?? Mogę jeszcze wymienić ten filtr na coś innego, a chcę żeby było skutecznie, ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad fluval 305. Możesz coś podpowiedziec. Co do obsady to zalezalo by mi na demasoni jesli nie red red od tego to co bys radził

Opublikowano

imo tetra 700 wystarczy. z tego co pamietam to jest tam pl 6,5litra pojemnosci, ale jak masz mozliwosc wymiany na 1200 to czemu nie skorzystac? za niedlugo zmienisz akwa na wieksze wiec i filterek sie przyda...a jak nie chcesz to 700 styknie.

co do jednego/dwoch filtrow: nie chce mi sie w kolko pisac tego samego, wystarczy poszukac w szukajce .

ale co tam..napisze: kubelka zasyp ceramika niech robi za biologa, a jako wew. daj dobra glowice z gabka , bedzie jako mechanik..

nie polecam dawania do kubelka gabek i ceramiki gdyz bedziesz musial go czesto otwierac a to sie mija z celem... oczywiscie nie zapomnij o prefiltrze na wlocie kubla..

ufff..chyba wszystko..

Opublikowano

Ja mam w swoim zbiorniku również tetra 700ex i mogę powiedzieć, że filtr nadaje się na akwarium tylko do 120 L.

Wiem, że to przesada, ale w moim pracują dwa kubełki tetra i FLUVAL 404 i wewnętrzny :)

Tetra 1200 jest na pewno lepsza i jak powiększysz kiedyś baniak to 1200 lepiej się przyda :)

Opublikowano
Ja mam w swoim zbiorniku również tetra 700ex i mogę powiedzieć, że filtr nadaje się na akwarium tylko do 120 L.

Wiem, że to przesada, ale w moim pracują dwa kubełki tetra i FLUVAL 404 i wewnętrzny :)

Tetra 1200 jest na pewno lepsza i jak powiększysz kiedyś baniak to 1200 lepiej się przyda :)

No, ale chyba masz kolego akwa 400 l prawie :), to prawie 2x więcej niż w moim.

co do wymiany tego filtra to jest możliwość wymiany w sklepie ale oczywiscie za dopłatą(filtr stoi nie zalany). Zamiast brać większy kubeł to wezmę za to sianko dobry wewnętrzny. Co wy na to?