Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też byłem mało cierpliwy jak moje akwa dojrzewało :D . Podmian nie rób, nie podmienia się wody w czasie dojrzewania. A co do ryb to ja rozłożyłem wpuszczanie na 3 etapy, pierwsze wpuściłem gdy zbiornik nie był do końca dojrzały(ok 2,5 tyg), takie małe rybki w małej ilości nawet pomagają dojrzeć a dużo zanieczyszczeń nie wytwarzają więc bakterie napewno dadzą radę :D . Ale jak coś to ja tak robiłem i nie musisz brać z tego przykładu, pozdrawiam

Opublikowano

nie dolewaj wody nie odstanej, chlor zabija bakterie a o nie się starasz, po drugie nie grzej wody, nie będzie tak parowało, cykl się "zamknie" nawet w chłodniejszej wodzie a Ty nie będziesz miał takich jej ubytków.

Opublikowano

W zimnej wodzie cykl będzie się zamykał dłużej. Odpowiednia temperatura i mocne natlenianie znacznie uskutecznia obieg azotu, a parowanie to raczej nie duży problem. Prędzej, czy później i tak będzie musiał zacząć grzać, więc woda i tak kiedyś zacznie porządnie parować.

Opublikowano

wymieklem....

okazalo sie ze swietlowki sie przepalilu dlatego ze... nie zamontowali STARTEROW :o

poprostu skandal i zenada... AQUABORO

od poniedzialku bede reklamowal ale np. roslinnosc idzie do smieci

cos nie fart za mna chodzi jak narazie

mam nadzieje ze NO2 mi ryb nie zabije :P dlatego tez czekam na maxa

wsumie niepotrzebnie zasmiecam watek

wieczorkiem zaloze odpowiedni temat i zrobie fotki

Opublikowano
wymieklem....

okazalo sie ze swietlowki sie przepalilu dlatego ze... nie zamontowali STARTEROW :o

poprostu skandal i zenada... AQUABORO

A niby jak to z technicznego punktu możliwe?? :shock:

Jak nie było starterów to była przerwa w obwodzie. Natomiast jeśli zamontowali same dławiki i nawet zwarli kable zamiast włożyć w obwód starter swietlówka miała za małe napięcie zeby zaświecić i z tego co pamiętam również małe prawdopodobieństwo spalenia.

Tak czy siak nie wierze by (co mało prawdopodobne) zwarli druty w miejscu starterów.

Coś mi tu jednym słowem nie pasi w twoim poście

Opublikowano
W zimnej wodzie cykl będzie się zamykał dłużej. Odpowiednia temperatura i mocne natlenianie znacznie uskutecznia obieg azotu, a parowanie to raczej nie duży problem. Prędzej, czy później i tak będzie musiał zacząć grzać, więc woda i tak kiedyś zacznie porządnie parować.

bez ogrzewania będzie dziś pewnie woda miała z 25 stopni chyba ze ma zimno w domu, więc dlatego mówię że grzanie powyzej temperatury pokoju jest niepotrzebne, przy niższej temp. rzeczywiście lepiej grzać

Opublikowano

chyba wkoncu jest wszystko OK

NO2 0

NO3 20

KH 12

GH 14

Ph 8,2

myslalem ze NO3 bede mial wyzsze, czy wszystko napewno OK? :)

i jak jzu baniak gotowy to prosil bym was o doradzenie

Maingano + Yellow + ....

mam problem z 3 gatunkiem, prawdopodobnie powedruje tam jakis przedstawiciel Utaki

z mbuny probowalem cos wymyslic ale sie nie udalo (saulosi i rdzawych nie chce)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zeby nie bylo mowione ze ryby zamrozilem a akwarium przerobilem na wanne dla kota....

dsc00251rt4.th.jpgthpix.gif

wkoncu udalo sie zrobic swiatlo ! wpuscic ryby ! i w ogole ! :)

jakos slaba ale chcialem dodac chociaz 1 fotke ;)

P.S. dodał bym wiecej fotek ale zaraz dostane opierdziel ze od tego jest nasza swietna galeria wiec... jedna fotka :D