Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdelecznie jestem świeżakiem wśród malawistów a w piątek odbieram baniaczek o wymiarach 130x35x40 :mrgreen: w związku z tym pojawiają się pytania i wątpliwości, mimo tego jest ogrom entuzjazmu i szczęścia z powrotu do akwarystyki.

Zamierzam mieć taka obsadę:

Pseudotropheus saulosi -1+3

Pseudotropheus Socolofi - 2+5

Maylandia Greshakei – 1+4

Pytanie brzmi czy 3 gatunki to nie za dużo, akwarium jest długie jak na ten litraż i wydaje mi się że da radę :?

Opublikowano
akwarium jest długie jak na ten litraż i wydaje mi się że da radę
akwarium jest wąskie jak na ten litraż- ja bym sie nie decydował na 3 gatunki. Powierzchnia dna jest stosunkowo mała ja bym wpuścił jeden góra dwa
Opublikowano
Dwa gatunki OK, trzy nie OK.

A jeżeli Dam wszystkie gatunki w proporcjach 1+3 ? Liczba rybek zredukuje się do 12 i przy sporej ilości kryjówek na takiej długości da się przełknąć 3 gatunki :? zależy mi na tych właśnie 3:

Ps. Saulosi -1+3

Pseudotropheus Socolofi - 1+3

Maylandia Greshakei – 1+3

Opublikowano
:? zależy mi na tych właśnie 3:
w takim razie wpakuj je do zbiornika 375l 15x50x50. A tak na serio to nie uważam aby redukcja do 4 rybek z gatunku wiele dała. Dalej będą 3 gatunki w wąskim akwarium dla dwóch gatunków
Opublikowano

SZOK, ja tak się starałem a Ty mi mówisz, że mam wąski baniak, to raptem 5 cm, no ale nic trzeba słuchać bardziej doświadczonych, w takim razie na które 2 gatunki się zdecydować ?

Opublikowano

Witam, mam zbiornik 140x35x50 cm, więc szerokość jak u Ciebie. Uważam, że 3 gatunki to zdecydowanie za dużo(miałem przez chwilę), cieżko przy takiej szerokości utrzymać tyle ryb. Teraz mam 2 gatunki(młodzież) i jest ok, ale i tak myśle, że będzie po jednym samcu z gatunku. Tak więc radze 2 gatunki i zobaczysz co bedzie :wink:

Opublikowano

Na te "raptem 5cm" popatrrz przez pryzmat długości zbiornika i będziesz wiedział, że to nie jest takie "mało". Moim zdaniem max 2 gatunki. Zrezygnowałbym z Greshakei - mam go u siebie, to duża, masywna, silna ryba. Za mało dla niej miejsca.

Opublikowano

Okej chciałem tylko sprawdzić czy te 3 gatunki w takim akwa nie spotkają się z kategorycznymi opiniami na NIE, sprawdzone odhaczam.

Skoro nie te 3 gatunki a w 130x35x40 powinny pływać dwa to może takie:

Pseudotropheus demasoni

Pseudotropheus flavus

:?

Opublikowano

Że tak powiem... z deszczu pod rynne :lol: .

Zrozum, że to Twoje akwarium, to raczej malutkie jest i powinieneś się ograniczyć do czegoś spokojnego...