Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

plastrem poprawisz i sie będzie trzymać. Chciałbym poruszyć inną kwestię: niebieskie gąbki atmana mają jedną podstawową wadę o której ostatnio sam się przekonałem montując je w AT-203. Słabo klarują wodę, mają stosunkowo duże pory i nie tłumią przepływu pompy, pozostawiają za to zawiesinę. Dla mnie jest to cecha dyskwalifikująca i z tego powodu dzisiaj wywalam rzeczoną niebieską gąbkę z akwarium a w jej miejsce montuje zwykłą, gęstą szarą gąbke od filtra na brzęczyk (coś w tym guście : http://www.holenderskie.nazwa.pl/index. ... turbo-1100)

Opublikowano
Chciałbym poruszyć inną kwestię: niebieskie gąbki atmana mają jedną podstawową wadę o której ostatnio sam się przekonałem montując je w AT-203. Słabo klarują wodę, mają stosunkowo duże pory i nie tłumią przepływu pompy, pozostawiają za to zawiesinę. Dla mnie jest to cecha dyskwalifikująca i z tego powodu dzisiaj wywalam rzeczoną niebieską gąbkę z akwarium a w jej miejsce montuje zwykłą, gęstą szarą gąbke od filtra na brzęczyk (coś w tym guście : http://www.holenderskie.nazwa.pl/index. ... turbo-1100)

całkowicie się z Tobą zgadzam, klarowność wody przy tej gąbce pozostawia wiele do życzenia :evil:

Nie ma to jak fitracja mechaniczna za pomocą waty np. Sera....woda kryształ tylko jak ją zamontować w AT-203 :?:

Opublikowano
Nie ma to jak fitracja mechaniczna za pomocą waty np. Sera....woda kryształ tylko jak ją zamontować w AT-203

1. recepturką

2. Bierzesz rurke (taką jak od gąbki bio atmana) owijasz ją watą w paskach a potem bierzesz szpileczki które są razem z watą w komplecie i upinasz. Albo watę do waty albo przebijasz watę w miejscu gdzie jest dziurka w rurce.

Opublikowano
Nie ma to jak fitracja mechaniczna za pomocą waty np. Sera....woda kryształ tylko jak ją zamontować w AT-203

1. recepturką

2. Bierzesz rurke (taką jak od gąbki bio atmana) owijasz ją watą w paskach a potem bierzesz szpileczki które są razem z watą w komplecie i upinasz. Albo watę do waty albo przebijasz watę w miejscu gdzie jest dziurka w rurce.

Dobry pomysł, dzięki :D

Opublikowano

Niestety muszę potwierdzić to, co napisaliście. Również mam gąbki Atmana i nie jestem do końca zadowolony. Mam problem ze wspomnianą zawiesiną. Mutra, jak możesz, napisz coś jeszcze o tej gąbce "brzęczykowej" - czy widzisz poprawę u siebie w akwa. Z góry dzięki!!

Opublikowano

Sision: tak, zdecydowałem się na nią bo wcześniej miałem takie same tylko mniejsze na prefiltrze i na AT-202. Brzęczykowa jest ok, tylko na początku strasznie tłumi przepływ (dopóki zalega w niej powietrze). Jest również dosyć delikatna i do tego ponacinana w srodkowej części więc przy zakładaniu trzeba uważać. U mnie AT-203 i 202 z takimi gąbkami wyklarowały wodę (270l netto) w ciągu 3 godzin w stopniu porównywalnym do waty perlonowej.

co do samej gąbki to jest ciemnoszara (to chyba lepiej niż atamanowski błekit :mrgreen: ) ma około 20 cm wysokości i pasuje do rurki od gąbki atmana. Otwór w środku jest mniejszy i dodatkowo gąbka jest mniej śliska więc nie spada przy wyciąganiu i nie musiałem kombinować z plastrem żeby była dobrze dopasowana. Kosztowała 14 zł.

Opublikowano

Gąbkę niebieską, oryginalną Atmana 5 zamówiłem sobie dla porównania. Teraz przykleiłem trzpień (nazwy producenta nie znam) do trzpienia atmanowskiego (chodzi o nasadkę dla gąbki) na silikon akwarystyczny dla tej samej gąbki o której pisał mutra. Schnie..... jutro sprawdzę efekt końcowy, mam nadzieję, że się sprawdzi...

post-8217-14695711893584_thumb.jpg