krisq75 Opublikowano 12 Września 2008 #1 Opublikowano 12 Września 2008 Witam! Niebawem (może już jutro) będę się przenosił z rybskami do nowego akwarium wymiary i litry zbliżone ciut mniejsze ale niewiele (20 litrów). Nowe akwarium przetestowane ustawione, wystrój też już jest. Pozostało przeniesienie ryb i sprzętu. I tu mam pytanie ile wody muszę zostawić aby nie zabić bakterii? Połowa wystarczy? Oczywiście biolog działa super NO3 mam około 20. Jako biolog robi ten wielki Jebao pełen ceramiki (4 duże kosze).
sision Opublikowano 12 Września 2008 #2 Opublikowano 12 Września 2008 Jeśli chodzi Ci o to, ile wody ze starego akwa dać do nowego, to powiem - jak najwięcej. Jeśli przenosisz ryby do mniejszego, to powinno Ci starczyć na cały zbiornik. No chyba, że oba mają funkcjonować cały czas... To wtedy po połowie
krisq75 Opublikowano 12 Września 2008 Autor #3 Opublikowano 12 Września 2008 Tak chodzi mi o ilość wody oczywiście. Całej to nie chcę bo osady i syfki z dna to wolę zutylizować
mars Opublikowano 12 Września 2008 #4 Opublikowano 12 Września 2008 No to większą połowę czyli ile się da aby syfu nie przenosić
sision Opublikowano 13 Września 2008 #5 Opublikowano 13 Września 2008 Krisq, ja nawet nie myślałem o przenoszeniu syfu, to byłoby co najmniej... dziwne Miałem na myśli czystą wodę.
czester_ Opublikowano 13 Września 2008 #6 Opublikowano 13 Września 2008 Kurka przeciesz można i całą wode przenieść. Gąbka na głowice i wszystko do beczki ciągnąć. Zostaje z 5% wody a syf na gąbce.
krisq75 Opublikowano 13 Września 2008 Autor #7 Opublikowano 13 Września 2008 czester ty to jestes! Banalnie proste a jakże skomplikowane! Dzieki!
czester_ Opublikowano 13 Września 2008 #8 Opublikowano 13 Września 2008 Juz dwa razy to przerabiałem a jeśli chodzi o ostrożność to zawsze mam jej duuużo. To moje skarbki są
harisimi Opublikowano 13 Września 2008 #9 Opublikowano 13 Września 2008 Ja bym nie przelewal całej wody wystarczy 2/3 resztą bym odświeżył akwa zbijając przy okazjii NO3, połowa też wystarczy ale to już pewne ryzyko.
slawek gorol Opublikowano 13 Września 2008 #10 Opublikowano 13 Września 2008 gdy ja robilem "przeprowadzke" to mialem 50% wody. wszystko zyje
Rekomendowane odpowiedzi