Jump to content

D.I.Y. odbłyśnik w 30 minut

Cobi

Recommended Posts

Cześć :D

Chciałbym wam zprezentować jak w tani sposób można zrobić rewelacyjny odbłyśnik w każdym wymiarze, według upodobań :)

Czego potrzebujemy:

-kawałek blachy poligraficznej(w zasadzie to aluminium :) możemy o nią zapytać w drukarni, i powinni nam użyczyć bo to i tak idzie na złom)

-2 obejmy do świetlówek( 70gr szt.)

-2 śrubki z nakrętkami i podkładkami(5 gr. ? :) )

zdjcie1155kh8.jpg

w800.png

Blachę możemy ciąć nożyczkami lub nożykiem, jest to bardzo proste:)

Gdy już przytniemy blache do odpowiedniego rozmiaru, wybieramy "proporcje" odbłyśnika, ja wybrałem asymetryczny(4cm x 2cm x 2cm) i zaginamy:)

Użyłem do tego stołu z rozkładanym blatem i poziomnicy, aby prosto zaginać(1 para rąk :) ). W praktyce wystarczy poziomnica i dwie pary rąk:) zdjcie1156nk8.jpg

w800.png

Gdy osiągneliśmy nasz zamiar :zdjcie1157tw2.jpg

w800.png

Ucinamy śrubki( przynajmniej w moim wypadku gdyż miałem takie 3 cm) i pamiętamy żeby przed ucinaniem nakręcić nakrętke, aby nagwintować koniec śrubki po ucięciu :)zdjcie1158ck4.jpg

w800.png

Wiercimy otwory, i montujemy całość:) Nakładając od dołu nakrętkę :) Miałem małe problemy ze skręceniem bo mam duże paluchy :P

I nasz końcowy efekt wygląda o tak: zdjcie1159io3.jpg

w800.png

Podsumowując:

Zajmuje to max 30 minut, strasznie tanie (max 2 zł), możemy zrobić odbłyśnik na dowolny wymiar, i wygiąć go pod dowolnym kątem :D

Przyjmuje zamówienia na odbłyśniki na PW :)

pozdrawiam serdecznie

Hmm, w takim razie pozostaje mi obserwować mój projekt DIY :D będę zdawał raporty co tydzień :D

W sumie już kiedyś używałem tej blachy gdy miałem małe akwa i robiłem lampke, i wszystko grało i nic się nie działo :)

pozdrawiam

• 3 weeks later...