Skocz do zawartości

130x35(50) bardzo nietypowa pokrywa - jakie oswietlenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem ze glonik bedzie i tego nie unikne

ale poprostu chce miec z tym akwarium jak najmniej problemow

dlatego tez czarne skaly beda by glonik sie lepiej prezentowal niz na jasnych :P

co do samej swietlowki

2x 54W philips aquarelle bedzie Ok tak? :D

Opublikowano

Jak może niektórzy pamiętają ja również początkowo przymierzałem się do akwarium wolnostojącego, czyli oglądanego nawet nie z dwóch a 3 stron. Technicznie da się takie coś zrobić, choć trzeba większość osprzętu zgromadzić na jednym z krótszych boków. Problemem jest to co napisał Mateusz - zero głębi, kiepski efekt wizualny. W galerii jest akwarium tego typu, wyglądające na zdjęciach naprawdę genialnie, ale wątpie czy na żywo prezentuje się to równie dobrze. Wystarczy, że w drugim pokoju będzie zapalone światło (czy po prostu w dzień) i zamiast rybek na tle skałek widzisz rybki, skałki i częściowo ten drugi pokój. Kombinowałem wówczas z różnymi ustawieniami kamieni (też czarnych, serpentynitowych) i najlepiej wypadało ustawienie po przekątnej. Najlepiej nie znaczy dobrze, więc zrezygnowałem, dosunąłem akwarium do ściany, zakupiłem najtańszy czarny plastik (bodajże aquela) i jest super.

Opublikowano

Akwa Roberto wygląda naprawdę fajnie, pomimo tych garaży :wink: Ale warto zwrócić uwagę na jego wymiary, a mianowicie długość: 150 cm, szerokość: 70 cm, wysokość: 45 cm. Szerokość mówi sama za siebie...Nie ma co się dziwić, że nie widac drugiego pokoju. Aczkolwiek IMHO głębi to tam nie widać wcale :?

Opublikowano

ahaa

to akwa widzialem jzu dawno temu na stronie roberto ;)

akwa super (chociaz wydaje sie mocno przerybione)

to fakt 70 szerokosci to spoooro

ale panowie narazie konczymy watek o tym jak akwa sie bedzie prezentowalo bo to topic o pokrywie i swietlowkach ;)

ale spokojnie jeszcze wszystkim sie pochwale tym co wykombinuje by bylo OK

powtarzam pytanie:P : 2x 54W 2x 54W philips aquarelle da rade?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

musze podbic topic

poniewaz w tym tygodniu zamawiam pokrywe

i mam dylemat

tak jak pisalem wczesniej - chce miec dobrze oswietlony zbiornik

i teraz pytanie 2x 54W

czy

2x 36W

dodam ze zakupilem piasek kwarcowy (ktory troszke bardziej odbija swiatlo)

ktory uklad wg was da dobre oswietlenie?

Opublikowano

2 x 36 zupełnie wystarczy. W moim baniaku mam 3 x 36 i w tym jedną odłączyłem , do tego jak Ty mam też piasek kwarcowy który dość mocno rozprasza światło.