Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w ofercie Tan mal znalazłem Pseudotropheus msobo Lundo ktoś potrafi pwoiedzieć czym rożnią się od msobo magunga? Może ktoś posiada jakies fotki lub ma je w swoim akwa?

Opublikowano

Dostałe odpowiedź z TanMAL że to miejsce odłowu i samce wybarwiają się większą częścią ciała na ciemno niebiesko. Trzyma ktoś je w sowim akwa?

Opublikowano

Ciekawe, jak wygląda taki samiec obok "naszego" Msobo :roll: osobiście lubię takie barwne odmiany, niestety nie mógłbym tego sprawdzić, bo już mam Msobo u siebie. Może ktoś si skusi?

Opublikowano
Dostałe odpowiedź z TanMAL że to miejsce odłowu i samce wybarwiają się większą częścią ciała na ciemno niebiesko. Trzyma ktoś je w sowim akwa?

juz miałem okazję pisać na temat msobo - viewtopic.php?f=28&t=3427

pseudotropheus msobo Lundo - to moim zdaniem nazwa handlowa gatunku metriaclima sp 'msobo heteropictus' Lundo

ta odmiana barwna ma bardzo wyraźne 'cienkie' paskowanie pionowe - nazwijmy to typu 'zebra' - ciemoniebieskie pasy na jasnoniebieskim tle - raczej nie przypomina 'wiekszej części ciała wybarwionej na ciemno niebiesko'

nie wiem czy zaszła pomyłka - ale taki wygląd podany przez TanMal ma gatunek metriaclima sp. 'msobo' Lundu - nazwa handlowa pseudotropheus msobo Lundu

Lundo czy Lundu?

tylko jedna litera w nazwie miejsca występowania odmiany barwnej i mówimy o dwóch całkiem odmiennie ubarwionych rybach

porównywałem zdjęcia ryb w książkach:

Ad Konings 'Malawi Cichlids in their natural habitat' 3th i 4th Edition

Ad Konings 'Atlas der Malawisee Cichliden'

Andres Spreinat 'Lake Malawi Cichlids from Tanzania'